maart 2022 - Jaarbeurs
Lucht & Ruimtevaart / 01 juli 2024

Eerste internationale elektrische vlucht beschikbaar vanaf Maastricht Aachen Airport

Een internationale vlucht met een elektrisch vliegtuig vertrekt vanaf vandaag van Maastricht Aachen Airport (MAA) naar Luik en Aken. Het gaat om een proef van twee maanden over een afstand van 30 tot 50 kilometer.

De proef is onderdeel van Electrifly, een samenwerking van ASL Group, NIO, Fachhochschule Aachen en MAA. De partijen onderzoeken samen mogelijkheden rondom volledig elektrisch en uitstootvrij vliegen. Ook verkennen de partijen de rol van regionale luchthavens in toekomstige mobiliteitsconcepten.

Uitdagingen van elektrische vliegen

Het project moet onder meer inzicht geven in uitdagingen rondom het grensoverschrijdend vliegen met een volledig elektrisch vliegtuig. Denk daarbij onder meer aan wet- en regelgeving, maar ook aan de omgang met de luchtverkeersleiding evenals infrastructuur en procedures op luchthavens.

Electrifly maakt gebruik van een Pipistrel Vesil Electro. Dit is het enige elektrische vliegtuig dat door de European Union Aviation Safety Agency (EASA) is gecertificeerd. EASA certificeerde het toestel in juni 2020 en gaf daarmee zijn eerste typecertificering af voor een volledig elektrisch vliegtuig. In de Pipistrel is naast de piloot ruimte voor slechts één passagier. ASL Flight Academy en FH Aachen stellen de vliegtuigen beschikbaar.

Van deur tot deur elektrisch reizen

Indien gewenst kunnen klanten hun volledige reis elektrische afleggen. Bij boeken van een vlucht – wat mogelijk is via de Electrifly app – kunnen zij kiezen voor transport van deur tot deur, waarbij het Chinese NIO op de grond voor elektrisch vervoer zorgt. In dit geval moet de ophaal- en afleverlocatie wel binnen een aantal vooraf vastgestelde gebieden liggen, die in alle gevallen op maximaal vijftien kilometer van het vliegveld liggen.

Het boeken van een vlucht is alleen mogelijk via een Android- of iOS-applicatie. Vluchten en ritten zijn gebaseerd op het EASA cost-sharing principe, waarbij de piloot en de passagier de kosten delen. Meer informatie over het boekingsproces is hier beschikbaar.

Voorproefje van de toekomst van eAviation

ASL Group, NIO, Fachhochschule Aachen en MAA noemen Electrifly een ‘voorproefje van de toekomst van eAviation, waarbij passagiers emissievrij vervoerd kunnen worden tussen regionale luchthavens en internationale hubs in Europa’.

Beeld: www.electrifly.store
Beeld: www.electrifly.store

“Electrifly geeft een inkijkje in de toekomst van de luchtvaart. Het is tevens een uitnodiging aan alle partijen die de toekomst van eAviation samen met ons hier willen ontdekken. Het is een enorme stap vooruit bij het realiseren van onze missie om emissievrije vluchten voor passagiers mogelijk te maken. Door te participeren in dit project openen wij de deur voor duurzame verbindingen tussen regionale luchthavens en samenwerkingen met mobiliteits- en luchtvaartpartners die dezelfde doelen nastreven met betrekking tot emissievrij transport. Iedereen die dat doel nastreeft is van harte welkom op onze luchthaven”, zegt Jonas van Stekelenburg, CEO van MAA.

“Electrifly is een geweldig resultaat van de samenwerking tussen de verschillende Euregionale partijen. Het onderstreept onze overtuiging dat MAA de perfecte locatie is om de ontwikkeling van eAviation verder te faciliteren.” De proef loopt van 1 juli tot en met 31 augustus.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: MAA / www.electrifly.store

Deel dit artikel

Meer nieuws

Chipsector wil steun van Nederlandse overheid

Chipsector wil steun van Nederlandse overheid

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 04-07-2024
(productnews)
Een brede groep bedrijven die actief zijn in de chipsector – verenigd in ChipNL – roept het kabinet op tot...
Een brede groep bedrijven die actief zijn in de chipsector – verenigd in ChipNL – roept het kabinet op tot investeringen in de Nederlandse chipsector. Deze investeringen zijn volgens hen...
High tech / 04-07-2024
Lees meer

MetalFab 300 Flex biedt flexibel printoppervlak via licentiemodel

(productnews)
Additive Industries introduceert de MetalFab 300 Flex. Deze nieuwe 3D-metaalprinter biedt een ‘on-demand...
Additive Industries introduceert de MetalFab 300 Flex. Deze nieuwe 3D-metaalprinter biedt een ‘on-demand platformformaat’, waarmee de fabrikant naar eigen zeggen de prijs van een kleine 3D-printer combineert met de veelzijdigheid...
High tech / 02-07-2024
Lees meer

Ultramoderne simulatiecentrum voor voertuigdynamica in gebruik genomen

(productnews)
De EDAG Groep, onafhankelijk dienstverlener op het gebied van engineering, neemt zijn Zero Prototype Lab in Wolfsburg in...
De EDAG Groep, onafhankelijk dienstverlener op het gebied van engineering, neemt zijn Zero Prototype Lab in Wolfsburg in gebruik. In dit ultramoderne simulatiecentrum voor voertuigdynamica kunnen klanten van over de...
Automotive / 01-07-2024
Lees meer

Eerste internationale elektrische vlucht beschikbaar vanaf Maastricht Aachen Airport

(productnews)
Een internationale vlucht met een elektrisch vliegtuig vertrekt vanaf vandaag van Maastricht Aachen Airport (MAA) naar Luik...
Een internationale vlucht met een elektrisch vliegtuig vertrekt vanaf vandaag van Maastricht Aachen Airport (MAA) naar Luik en Aken. Het gaat om een proef van twee maanden over een afstand...
Lucht & Ruimtevaart / 01-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven