Een drone die is ontwikkeld door onderzoekers van hogeschool Saxion uit Deventer, kan personen vinden. Niet alleen levende personen, maar ook lichamen die jaren geleden al zijn begraven in de grond.
De makers stellen dat ze als eerste ter wereld alle mogelijke technieken – van van warmtecamera’s en multispectrale camera’s tot een grondradar – combineren, verbeteren en samen laten komen onder een drone. In een interview met AD.nl vertelt Jaap Knotter, lector advanced forensic technology van de hogeschool: “Je kunt je bij rampen plekken voorstellen waar speurhonden niet kunnen komen. Dit is een robot die we real-time uitlezen.” Het maakt daarbij niet uit of een lichaam dood of levend is. Zelfs lichamen die al jaren onder de grond liggen, kunnen opgespoord worden.
Volgens Knotter is de techniek straks overal ter wereld nuttig en bruikbaar, bijvoorbeeld bij ingestorte gebouwen na een aardbeving. Hij haalt het voorbeeld aan van de onlangs ingestorte parkeergarage in Waddinxveen. Pas nadat het gebouw gezekerd was, uren later, kon worden vastgesteld dat er niemand gewond was. “Onze drone had dan al gezien of en waar er gewonden waren”, zegt hij in het AD-artikel.
De onderzoekers hebben eerst een jaar verkennend onderzoek gedaan, vorige week is een onderzoeksproject van start gegaan. Daarbij zijn verschillende Saxion-opleidingen en externe partijen betrokken. Ook de politie is partner bij het onderzoek. De komende twee jaar zullen gebruikt worden om de techniek te verfijnen en deze klaar te maken voor gebruik in de praktijk.
De politie Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid hebben de drone al een jaar in gebruikt, deze wordt getest bij opsporing. Volgens Knotter is er steeds meer vraag naar de drone, met name voor de analyse van verkeersstromen. Het was tijdens de zoektocht naar Anne Faber dat Knotter op het idee kwam om meer onderzoek naar de inzet van zijn drone voor opsporingsdoeleinden. “Ik zag de menselijke linie zoeken naar Anne en dacht: dat moet anders’’, zo zegt hij tegen het AD. Volkgens hem worden door die manier van zoeken belangrijke sporen verstoord. Zijn drone spoort mensen op lichaamswarte op, ook als een lichaam er al langer ligt. “Dan gaan allerlei processen werken in een lichaam en stijgt de temperatuur weer, afhankelijk van de staat van ontbinding. Als we alle variabelen daarvan goed onderzocht hebben, kunnen we veel vinden. Tot aan lichamen die al jaren vermist zijn: het gras is letterlijk groener en met een mobiele grondradar kun je verstoring van de grond vinden.’’
De drone had volgens Knotter twee weken geleden ook kunnen vaststellen dat de grond waar gezocht is naar Willeke Drost in Drenthe nooit verstoord is geweest. “Daar gebruik je archeologische techniek met grondradar voor. Die dure graafoperatie was dan niet nodig geweest.”
Bron: AD.nl
Foto is ter illustratie (Pixabay)