De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bundelen hun krachten voor het versterken van zorginformatiesystemen en de interoperabiliteit van zorggegevens in de Europese Regio. De Europese Commissie steekt 12 miljoen euro in het project.
Het project kent een looptijd van vier jaar en is gericht op het verbeteren van het gebruik en hergebruik van zorggegevens door zowel zorgverleners, beleidsmarkers als patiënten. Het project moet de kwaliteit en interoperabiliteit van zorginformatiesystemen naar een hoger niveau tillen.
In de praktijk gaan de WHO en de Europese Commissie onder meer kijken welke lessen kunnen worden getrokken uit zorginformatiesystemen in diverse Europese landen. Deze lessen willen zij toepassen op systemen in andere landen, en deze systemen zo naar een hoger niveau tillen.
Het project is niet alleen van betrekking op EU-lidstaten, maar op alle 53 landen die onderdeel uit maken van de Europese Regio. Dit is het Europese werkgebied van de WHO, dat 53 landen in Europa en Centraal-Azië beslaat.
Onderdeel van het project is onder meer de oprichting van het Health Information Network. Dit is een netwerk van landen die samen besluiten nemen, dialoog voeren en kennis uitwisselen over zorginformatiesysteem en zorggegevens.
Het initiatief is gebaseerd op de principes en ideeën uit het European Health Data Space (EHDS) raamwerk. Dit raamwerk is gericht op het faciliteren van het gebruik en hergebruik van zorggegevens binnen de Europese Unie. Het Europees Parlement en de Raad van Europa moeten zich nog achter het Europese wetsvoorstel voor het EHDS raamwerk scharen.
Het project maakt onderdeel uit van het EU4HEALTH-programma. Een belangrijke doelstelling van dit programma is het beschermen van mensen in de EU en directe omgeving van serieuze grensoverschrijdende gezondheidsdreigingen.
“Het effectief en veilig benutten van het volledige potentieel van gezondheidsgegevens betekent dat zorgverleners, beleidsmakers en digitale gezondheidszorgvernieuwers de adoptie van nieuwe producten en behandelingen kunnen versnellen, waardoor deze hulpmiddelen in handen komen van degenen die ze het meest nodig hebben”, stelt dr. Hans Henri P. Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa.
Hij voegt toe: “Dit nieuwe data- en digitale gezondheidspartnerschap tussen de Europese Commissie en de WHO/Europa stemt onze inspanningen verder op elkaar af, en bouwt voort op de beste Europese praktijken voor het bevorderen van veilige, betrouwbare en veerkrachtige gezondheidsinformatiesystemen.”
“Het belang van gezondheidsgegevens kan niet genoeg worden benadrukt. Het hebben van robuuste gezondheidsinformatiesystemen en toegankelijke gezondheidsgegevens kan de efficiëntie, veiligheid en personalisatie van de gezondheidszorg verbeteren en de volksgezondheid zoals wij die kennen transformeren. Dit is de reden waarom de Europese Commissie het voorstel heeft ontwikkeld voor een European Health Data Space, onderdeel van een sterke Europese Gezondheidsunie, waarvan de principes de volksgezondheid ten goede kunnen komen. Niet alleen binnen de Europese Unie (EU), maar in de hele Europese regio”, zegt Sandra Gallina, directeur-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid bij de Europese Commissie.
Gallina: “Het partnerschap met de WHO/Europa is een belangrijke kans om de Europese integratie te versnellen door de afstemming van het beheer van gezondheidsgegevens en technische normen in Europese en niet-EU-Europese landen te ondersteunen met EU-normen, ook voor de toegang van burgers en gezondheidswerkers tot gezondheidsgegevens.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Darko Stojanovic via Pixabay