Een nieuwe op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerd model kan op basis van een foto voorspellen hoe groot het risico is op huidkanker. Dit doet het AI-model met een grotere nauwkeurigheid dan met bestaande methoden mogelijk is.
Het gaat om een algoritme ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC. Het model is getraind met behulp van ruim 2.800 gezichtsfoto’s, die onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt. Voor de onderzoekers is bekend welke mensen na het nemen van de foto huidkanker hebben gekregen. Op basis van deze dataset wist het AI-model 200 kenmerken te identificeren.
Op basis hiervan voorspelt het algoritme het risico op het ontstaan van huidkanker. Hoewel het AI-model zich op een foto van het gezicht van een patiënt baseert, beperkt de beoordeling zich niet tot het gezicht.
De onderzoekers maken gebruik van ‘explainable AI’, een methode die inzichtelijk maakt waarop een algoritme zijn voorspellingen baseert. Dit in tegenstelling tot veel andere methoden, waarbij dit lang niet altijd duidelijk is. Deze onduidelijkheid is de reden dat AI-modellen ook wel als een ‘black box’ worden omschreven, waarbij onduidelijk is hoe het model tot zijn resultaat komt.
Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat explainable niet hetzelfde is als interpretabel. Bij een dergelijk algoritme kunnen onderzoekers uitleggen wat het precies doet. De betekenis van deze acties is echter niet altijd duidelijk.
Het model is in staat risicofactoren voor huidkanker te identificeren die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Dermatoloog dr. Marlies Wakkee licht toe: “Als dermatoloog let ik op dingen als pigmentvlekken, rimpels of het feit dat iemand in een zonnig land heeft gewoond. Het algoritme pikt meer kenmerken op dan alleen die klassieke risicofactoren voor huidkanker.”
“We maken zichtbaar wat de 200 kenmerken zijn waarop het model de voorspelling baseert. Als we die proberen terug te vertalen naar wat bekend is over het risico op huidkanker, zien we dat het algoritme kenmerken uit de gezichten vist waarvan we al weten dat ze samenhangen met huidkanker. Denk bijvoorbeeld aan rimpels.”
De onderzoekers zien voor hun AI-model kansen op het gebied van preventie en bewustzijn. Zij hopen onder meer door mensen vroegtijdig te wijzen op een hoog risico op huidkanker, dat zij bewuster omgaan met de zon en hun huid beter in de gaten houden.
De komende tijd willen de onderzoekers meer onderzoek doen naar het algoritme. Bijvoorbeeld door het algoritme op een groter dataset te testen. En daarbij foto’s van mensen van meer leeftijden en etnische achtergronden op te nemen. Ook maken de onderzoekers het AI-model openbaar in de onderzoekswereld, zodat andere wetenschappers hierop kunnen voortbouwen.
Door: Wouter Hoeffnagel
Beeld: 3534679 via Pixabay