maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 13 augustus 2019

Alle dagelijkse medicatie in één 3D-geprinte pil

Multiply Labs wil pillen 3D-printen om medicatie af te stemmen op de specifieke behoeften van patiënten. Niet alleen hoeven zij hierdoor nog slechts één pil te slikken, ook kan de dosering van bestandsdelen nauwkeuriger worden afgestemd op de behoeften van de patiënt.

In een blogpost op Medium.com licht Fred Parietti, CEO van Multiply Labs, de plannen van zijn bedrijf toe. Veel patiënten slikken dagelijks een combinatie van medicatie, die in verschillende pillen worden aangenomen. Niet alleen moeten patiënt zeker stellen iedere dag iedere pil te nemen die nodig hebben, ook kan het nodig zijn medicatie op verschillende tijdstippen in te nemen. Dit maakt het moeilijk voor patiënten om exact de instructies van hun arts te volgen, wat een negatieve impact kan hebben op de uitkomst van behandelingen.

‘Ieder menselijk lichaam is uniek’

Parietti wijst er daarnaast op dat ieder menselijk lichaam uniek is en behoefte heeft aan een unieke behandeling. Medicatie wordt echter in fabrieken op grote schaal geproduceerd, waarbij medicijnen worden afgestemd op de behoeften van grote groepen gebruikers. “We hebben een tegenovergestelde aanpak nodig: een enkelvoudige op maat gemaakte dagelijkse capsule die voldoet aan de behoeften van iedere patiënt. Bij Multiply Labs gebruiken we geavanceerde robotsystemen om deze gepersonaliseerde capsules te produceren”, schrijft Patietti. 

“Massa-geproduceerde pillen hebben meer gevolgen. Indien een medicijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar is in 50 mg en 100 mg pillen, is een dokter gedwongen één van de twee voor te schrijven. Maar wat als de correcte dosering voor een patiënt 65 mg is? Het gebruik van een standaardpil leidt tot onder- of overdosering.”

Medicatie op maat

Multiply Labs gaat dit probleem te lijf door capsules voor patiënten op maat te ontwikkelen. Deze pillen bevatten compartimenten, wat het mogelijk maakt meerdere soorten medicatie in één pil te verwerken. Zodra de pil wordt ingenomen lost de capsule op en wordt de inhoud afgegeven aan het lichaam. Door de wand van de verschillende compartimenten een verschillende dikte te geven is het mogelijk medicatie gefaseerd af te geven. Zo kan het ene medicijn direct worden afgegeven doordat het compartiment direct na inname oplost, terwijl het andere medicijn pas na enkele uren wordt afgegeven. 

Het bedrijf stelt dat deze aanpak met de huidige productietechnologieën voor medicatie niet mogelijk is. “De enige manier om gepersonaliseerde farmaceutische producten naar alle patiënten te brengen die hier behoefte aan hebben is door het gebruik van baanbrekende robottechnologie”, schrijft de CEO van Multiply Labs. 

Gerobotiseerd productieproces

Het productieproces van het bedrijf wordt volledig aangestuurd door robots. Het systeem krijgt een gepersonaliseerd recept binnen en creëert op basis van dit recept binnen enkele minuten op maat gemaakte unieke capsules voor de patiënt. Het proces is opgedeeld in twee delen: het vormen van de capsule en het vullen van de verschillende compartimenten van deze capsule. 

Indien capsules in kleine oplages moeten worden geprint kan hiervoor gebruik worden gemaakt van 3D-printen. Is er behoefte aan grotere productieruns? Dan kan ook gekozen worden voor spuitgieten. De capsules worden vervaardigd uit farmaceutische polymeren die specifiek zijn ontwikkeld om medicatie af te geven in het menselijk lichaam. 

Compartimenten vullen

Na de productie van de capsules wordt met behulp van robots in ieder compartiment de juiste hoeveelheid van de juiste medicatie gestopt. Multiply Labs heeft een eigen robot ontwikkeld om deze medicatie in poeder vorm in de capsules te kunnen gieten. Het systeem is volgens het bedrijf flexibel genoeg om kleine oplages van slechts 30 capsules te printen, wat gelijk staat aan de maandelijkse behoefte van een patiënt. 

Parietti stelt ook dat het gebruik van robottechnologie helpt de productiekwaliteit te verbeteren. Zo wijst de CEO erop dat in een standaard industrieel proces nog geen 1% van de pillen daadwerkelijk wordt getest. De robots van Multiply Labs checken iedere geproduceerde pil. Hierbij wordt gekeken naar het gewicht van ieder ingrediënt dat in elk compartiment van iedere pil wordt gestopt.

Op de markt brengen

Op dit moment werkt Multiply Labs samen met farmaceutische bedrijven om de oplossing op de markt te brengen. Welk tijdspad het bedrijf hierbij in gedachte heeft is niet bekend. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

‘Honda en Nissan overwegen fusie’

‘Honda en Nissan overwegen fusie’

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 24-12-2024
(productnews)
Honda en Nissan overwegen een fusie. De Japanse automerken willen zo beter kunnen concurreren met Chinese fabrikanten van...
Honda en Nissan overwegen een fusie. De Japanse automerken willen zo beter kunnen concurreren met Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen (EV’s), maar ook het eveneens Japanse Toyota. Dit meldt althans...
Automotive / 24-12-2024
Lees meer

Team van TU Delft valt in de prijzen tijdens Airbus-BMW Global Quantum Computing Challenge

(productnews)
Het QAIMS-team van de TU Delft wint de Golden Application Prize ‘Pushing the boundaries of quantum tech for...
Het QAIMS-team van de TU Delft wint de Golden Application Prize ‘Pushing the boundaries of quantum tech for mobility’ in de Airbus-BMW Global Quantum Computing Challenge. Het team past quantumtechnologie...
High tech / 24-12-2024
Lees meer

Planning landelijk waterstofnetwerk geactualiseerd

Planning landelijk waterstofnetwerk geactualiseerd

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 23-12-2024
(productnews)
Hynetwork, dochteronderneming van Gasunie, levert de komende jaren het landelijke waterstofnetwerk in Nederland gefaseerd...
Hynetwork, dochteronderneming van Gasunie, levert de komende jaren het landelijke waterstofnetwerk in Nederland gefaseerd op. Het heeft een geactualiseerde netwerkplanning gepubliceerd. Nog tot eind januari kunnen marktpartijen en andere...
Energie / 23-12-2024
Lees meer

Europese steun voor ChipNL Competence Centre voor innovatie in chipsector

(productnews)
De Europese Commissie keurt steun aan een nieuw Nederlandse kenniscentrum voor chips goed. Het gaat om het ChipNL Competence...
De Europese Commissie keurt steun aan een nieuw Nederlandse kenniscentrum voor chips goed. Het gaat om het ChipNL Competence Centre, waarvan afgelopen week de kick-off plaatsvond. Het centrum is gericht...
Algemeen / 23-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven