Een nieuw systeem kan mensen die blind zijn geworden hun zicht deels teruggeven. Het systeem werkt met behulp van een camera, waarvan beelden direct naar de hersenen worden doorgestuurd naar de visuele cortex van patiënten.
Het systeem heet Orion en is ontwikkeld door het bedrijf SecondSight. Orion is een technologie ontwikkeld om ‘bruikbare kunstmatig zicht te geven aan individuen die blind zijn door een brede reeks oorzaken, waaronder glaucoom, diabetische retinopathie, optische zenuwletsel en ziektes, en oogletsel.
Orion zet beelden die door een kleine camera worden gemaakt om in elektrische signalen. Deze camera is op de bril van de patiënt bevestigd. De signalen worden draadloos doorgestuurd naar elektroden die direct in de visuele cortex van patiënten is geïmplanteerd. De camera functioneert hierdoor in feite als kunstmatige ogen.
Bij zes patiënten is de Orion technologie inmiddels geïmplanteerd. Vier patiënten zijn geopereerd in het Ronald Reagan UCLA Medical Center in het Amerikaanse Los Angeles, terwijl twee patiënten zijn behandeld in het Baylor College of Medicine in Houston. Het gaat om vijf mannelijke en één vrouwelijke patiënt, die gemiddeld 48 jaar oud zijn. De patiënten zijn door verschillende oorzaken volledig blind geworden, waaronder aangeboren glaucoom, hoofdtrauma, endophthalmitis en optische neuropathie.
Bij deze patiënten werd de technologie gemiddeld 13 maanden geleden geïmplanteerd. SecondSight presenteert nu de resultaten die bij deze patiënten zijn geboekt. Alle patiënten blijken in staat door de technologie lichtverschijnselen (fosfenen) waar te nemen. Na de implantatie is de waarnemingsdrempel – de hoeveelheid energie die nodig is om een lichtverschijnsel te creëren dat door de patiënten kan worden waargenomen – gedurende de meetperiode ongeveer gelijk gebleven.
Bij vier patiënten is gemonitord in welke mate zij objecten kunnen lokaliseren en bewegingen kunnen zien. Drie van de vier patiënten bleek twaalf maanden na de implantatie van Orion met het systeem ingeschakeld beter in staat te zijn een object met een groot contrast waar te nemen dan met het systeem uitgeschakeld. Een evengrote groep blijkt twaalf maanden na de implantatie beter in staat de richting te bepalen van bewegende objecten met een groot contrast.
Het nieuws is echter niet uitsluitend positief; twee van de zes patiënten blijken bijwerkingen te ervaren bij de technologie, waarvan de ernst varieert. Zo is één patiënt getroffen door een beroerte. Als voorbeeld van een minder ernstige bijwerking noemt SecondSight hoofdpijn.
Will McGuire, president en Chief Executive Officer van SecondSight, is tevreden over de voortgang van het project. “We zijn verheugd met de voortdurende voortgang die gemaakt wordt in het Orion Early Feasibility Study met de zes onderzoeksdeelnemers. De eerste vier patiënten zijn nu twaalf maanden geleden een implantaat gekregen, en de deelnemers lijken stabiele voortgang te maken in hun vermogen dagelijkse taken uit te voeren en de zichtgerelateerde functionele einddoelen voor dit onderzoek te halen. Het is bemoedigend dat als we naar de resultaten kijken die na twaalf maanden met het vergelijkbare Argus II haalbaarheidsonderzoek zijn gerealiseerd, de deelnemers aan het Orion onderzoek op de meeste vlakken net zo goed of beter presteren. Denk hierbij aan de Functional Low-Vision Observer Rated Assessment (FLORA). We kijken ernaar uit de samenwerking met onze onderzoekers voort te zetten en ons Orion technologieplatform verder te ontwikkelen”, aldus McGuire.
Auteur: Wouter Hoeffnagel