Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International Space Station (ISS). De robot is daarbij op afstand aangestuurd.
Het gaat om een project van de Universiteit van Nebraska in samenwerking met Virtual Incision. De partijen hebben een robot ontwikkeld genaamd spaceMIRA. Deze robot is eind januari gelanceerd naar het ISS met behulp van een raket van de Amerikaanse luchtvaartorganisatie SpaceX.
Zes chirurgen waren betrokken bij het experiment in het ISS, dat ongeveer twee uur in beslag nam. De robot is daarbij vanuit Houston door een chirurg bediend met behulp van hand- en voetpedalen vanuit het hoofdkantoor van Virtual Incision. Dit bedrijf is opgericht voor de ontwikkeling van spaceMIRA.
MIRA staat voor Miniaturized In Vivo Robotic Assistant. De robot is ontwikkeld onder leiding van Shane Farritor, hoogleraar Techniek bij de Universiteit van Nebraska. Farritor is een van de oprichters van Virtual Incision. MIRA is de enige operatierobot ter wereld met een kleine vormfactor.
Het ontwerp vormde de basis voor spaceMIRA. Het is de eerste operatierobot aan boord van het ISS. De operatierobot is ongeveer 76 centimeter lang en weegt zo’n 900 gram.
De robot is voorzien van twee armen, een voorzien van een grijper en de andere van een schaar. Ook is een camera aanwezig, waarmee de chirurgen de bewegingen van de robot kunnen volgen. Tijdens het experiment bedroeg de vertraging in de besturing van spaceMIRA tweederde tot drievierde van een seconde.
De robot is overigens niet alleen interessant voor het uitvoeren van operaties in de ruimte. Ted Voloyiannis van Texas Oncology in Houston spreekt van een ‘grote stap vooruit voor chirurgie’. Zo wijst Voloyiannis op de toegankelijkheid van de operatierobot en de eenvoud waarmee je op de robot kunt trainen. Ook voorziet de chirurg kansen voor kleine gemeenschappen waar geen gespecialiseerde chirurgen aanwezig zijn.
Meer informatie is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: LoganArt via Pixabay