Het Britse CMR Surgical maakt bekend bij investeerders 100 miljoen dollar te hebben opgehaald. Het geld wordt ingezet om de operatierobot Versius op de markt te brengen. Deze operatierobot is geschikt voor uiteenlopende minimaal invasieve procedures en kan door een opening van slechts 5 mm opereren.
Versius is een nieuwe operatierobot geïnspireerd op de menselijke arm. De robot is gericht op minimaal invasieve chirurgie, een vorm van chirurgie waarbij via kleine incisies in het lichaam wordt geopereerd. Door de kleine afmetingen van deze incisies herstellen patiënten na een operatie sneller en ervaren zij minder pijn. Aangezien patiënten het ziekenhuis eerder kunnen verlaten, zorgt minimaal invasieve chirurgie ook voor lagere zorgkosten.
Minimaal invasieve chirurgie is echter zeer complex, wat onder andere te danken is aan de complexiteit van operatierobots. Dit beperkt de inzetbaarheid van deze operatietechniek. Mark Slack, hoofd gynaecologie bij het Britse Addenbrooke’s Hospital en medeoprichter van CMR Surgical, legt aan The Guardian uit dat ondanks de voordelen van minimaal invasieve chirurgie het overgrote deel van de patiënten nog steeds op traditionele wijze wordt geopereerd. Dit komt vooral doordat slechts een beperkt aantal chirurgen over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om met operatierobots te werken.
Met Versius wil CMR Surgical minimaal invasieve chirurgie toegankelijker maken door het gebruik van de operatierobot te vereenvoudigen. De operatierobot is specifiek ontworpen om chirurgen in staat te stellen nagenoeg alle bestaande minimaal invasieve operaties uit te voeren, zonder dat zij hiervoor hun werkwijze hoeven aan te passen. Doordat chirurgen op hun vertrouwde werkwijze kunnen blijven vertrouwen verkort dit de training die nodig is om met de robot te werken aanzienlijk. Dit maakt het mogelijk meer chirurgen op te leiden voor het gebruik van operatierobots, waardoor minimaal invasieve chirurgie op een veel bredere schaal kan worden aangeboden aan patiënten.
De mogelijkheid nagenoeg alle bestaande minimale invasieve operaties uit te voeren met de robot is in belangrijke mate te danken aan de armen van de robot. Deze armen zijn voorzien van een gewricht met vier assen en zijn hierdoor in staat de flexibiliteit van de menselijke pols na te bootsen. De robot kan hierdoor operaties op dezelfde wijze uitvoeren als een chirurg. Zo kan gebruik worden gemaakt van exact dezelfde incisie en is de oriëntatie van medische instrumenten identiek aan die bij een traditionele operatie. Versius meet duizenden malen per seconde de exacte positie van zijn drie robotarmen en de kracht die deze uitoefenen om zeker te stellen dat de veiligheid van de patiënt niet in geding komt.
Flexibiliteit komt ook terug in de rest van het ontwerp van de robot. Zo kan de robot in korte tijd worden op- of juist afgebouwd, waardoor deze eenvoudig op iedere gewenste locatie kan worden ingezet. Luke Hares, Technology Director bij CMR Surgical, legt uit: “Conventionele industriële robots zijn ontworpen om eenmalig geïnstalleerd te worden en vervolgens jarenlang te draaien. Een operatierobot moet soms echter wel vier of vijf keer per dag worden verplaatst. We hebben daarom geavanceerde collaboratieve robotica ingezet om een eenvoudige gebruikerservaring te leveren en zorgverleners in staat te stellen het systeem snel op- of af te bouwen.” Dit vergroot de inzetbaarheid van de operatierobot, waardoor de kosten per operatie worden gereduceerd.
Versius bestaat uit meerdere losse modules. Zo is de operatierobot losgekoppeld van het console waarmee chirurgen de robot aansturen. Dankzij dit modulaire ontwerp neemt de operatierobot minder ruimte in beslag en kan deze eenvoudiger worden gepositioneerd in bestaande operatiekamers. Daarnaast is het mogelijk met behulp van één besturingsconsole meerdere operatierobots aan te sturen. Ook deze eigenschap vergroot de flexibiliteit van het systeem.
Operatierobots gericht op minimaal invasieve chirurgie zijn overigens niet nieuw. Zo werd de Da Vinci operatierobot van het Amerikaanse Intuitive Surgical al in 2000 door de Amerikaanse Federal Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor klinisch gebruik. Ook in Nederland wordt deze operatierobot door tientallen ziekenhuizen gebruikt voor uiteenlopende operaties, waaronder darm-, prostaat- en blaasoperaties. Net als Versius is het Da Vinci systeem modulair opgebouwd, waarbij de module waarop de operatierobot is gemonteerd is losgekoppeld van de console waarmee de robot wordt aangestuurd.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: CMR Surgical
Bron: The Guardian