In Nederland overlijden jaarlijks zo'n 5300 mensen aan een hartstilstand. Veel daarvan zouden vermoedelijk gered kunnen worden als er iemand in de buurt was geweest die een goede hartmassage had kunnen geven. Slechts een klein percentage van de bevolking vertrouwt zichzelf voldoende om eerste hulp toe te passen in het geval van een hartstilstand. Een nieuw ontwikkelde mat van het Fraunhofer Instituut moet het makkelijker maken om hartmassage te geven.
De mat moet ook onervaren eerstehulpverleners in staat stellen om hartmassage toe te passen. De EHBO-tool is voorzien van sensoren en ontwikkeld door een team van Fraunhofer-onderzoekers in samenwerking met studenten van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in München.
“Mensen zijn bang om een fout te maken en doen daardoor niets of geven de hartmassage te voorzichtig. Het heeft dan geen effect”, zegt Dr. Holger Böse, wetenschappelijk en technisch manager van het Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC’s Smart Materials Center in Würzburg. Met Rescue Aid, een innovatieve nieuwe reanimatiemat, hoopt de fysicus eerste hulpverleners de angst om iets te doen weg te nemen. “Indien correct uitgevoerd, verbeteren borstcompressies de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk. Rescue Aid is een manier om het reanimatieproces te vereenvoudigen.” Dankzij de mat heeft de eerste hulpverlener geen direct lichamelijk contact met het slachtoffer, waardoor de drempel vermoedelijk lager wordt om in te grijpen.
De siliconenmat is ontwikkeld als onderdeel van de ontwerpwedstrijd van Fraunhofer, ‘Vorm volgt toekomst’, die elementen van wetenschap en design combineert. Het is ontworpen door studenten van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in München met de steun van de SYN-stichting.
De vorm van de mat is gebaseerd op een menselijke romp en wordt over het bovenlichaam gelegd. Siliconenvervormingssensoren die in een sterpatroon zijn geïntegreerd in de mat meten vervolgens de compressiediepte. “De druk van de hand van de eerste responder vervormt de sensoren, waardoor ze de voortgang van de compressies kunnen volgen,” legt Böse uit.
De sensoren zijn via een kabel verbonden met een elektronicasysteem in een kast aan de bovenrand van de mat waar LED’s angeven of er voldoende druk wordt uitgeoefend. Wanneer de druk voldoende is, zullen groene LED’s oplichten. “Hoe hoger de druk, hoe meer LED’s oplichten. Een reeks rode LED’s geeft aan dat de druk te hoog was. De LED’s worden bestuurd door het elektronische systeem”, legt de onderzoeker uit. Hierdoor kan de eerste responder continu de toegepaste druk controleren en indien nodig aanpassingen maken. Een akoestisch signaal dient als een metronoom, die het tempo van de compressies dicteert, waarbij de toongenerator ook in de elektronicabox is ondergebracht.
Tests uitgevoerd op een oefenpop hebben de effectiviteit van Rescue Aid al bewezen. De mat is beschikbaar als demonstratiemiddel en zal nu worden geoptimaliseerd en aangepast aan verschillende lichaamsgroottes. Omdat de sensoren zijn gemaakt van zacht folie, veroorzaken ze geen verwondingen , wat een voordeel is ten opzichte van vergelijkbare producten op de markt, die stijf zijn en tijdens reanimatie pijn in de handpalmen veroorzaken. Verschillende paramedici hebben dit verklaard tijdens interviews.
Met zijn technische aanpak en eenvoudige elektronica is de reanimatiemat kostenefficiënt te produceren. “We kunnen ons goed voorstellen dat Rescue Aid in de toekomst een standaardonderdeel van een EHBO-kit is”, zegt Böse.
Bron: Fraunhofer Institute