De afgelopen maanden kwamen er verschillende verhalen naar buiten van IC-artsen die vertelden dat verschillende corona-patiënten op hun buik werden gelegd om zo voldoende zuurstof binnen te krijgen en schade aan longen te beperken. Een Nederlands medisch technologiebedrijf, Life Science Business, heeft hierop actie ondernomen en een systeem bedacht dat artsen en verpleegkundigen moet helpen bij het draaien van patiënten.
Het conceptmodel van het hulpmiddel is ontwikkeld door verschillende Brabantse ondernemers, zo schrijft AT Aandrijftechniek. Het positioneringssysteem is zowel met de hand, mechanisch als elektrisch aan te drijven. De zogenoemde Dutch ITA Fighter moet het zorgprofessionals een stuk makkelijker maken om een patiënt om te draaien. Waar nu vaak vijf à zes personen nodig zijn om de patiënt op buik of rug te draaien, zijn er met de Dutch ITA Fighter slechts twee personen en ongeveer 5 tot 10 minuten nodig voor deze handeling.
Er hebben zeven Brabantse ondernemers meegewerkt aan de ontwikkeling van een professioneel conceptmodel. Er zijn inmiddels vier verschillende versies, zo zegt CEO van Life Science Business Mehrad Omdivar in het artikel van AT Aandrijftechniek. Het conceptmodel bestaat uit twee draaisystemen met meerdere elektrisch bedienbare rolsystemen aan beide kanten van het bed. Het systeem is verstelbaar in breedte en lengte en te gebruiken op elk type ziekenhuisbed.
De patiënt ligt tussen twee rolbladen. De ‘vleugels’ van de ICU Fighter worden bevestigd aan de rolbladen. De patiënt wordt vastgeklemd aan hoofd en voeten met veiligheidsriemen en verder gestabiliseerd met een veiligheidsgordel. Vervolgens kan de patiënt worden opgetild en omgedraaid.
Verschillende Brabantse bedrijven hebben vrijwillig meegewerkt aan de ontwikkeling van de Dutch ICU Fighter. Zo maakte Visual Brand bovenstaande instructievideo om zorgprofessionals te trainen, was Firma Johan Boot verantwoordelijk voor de metaalbewerking en technische aspecten en Brabants Ontwerp voor het industriële design en de 3D-print. Er waren ook nog bedrijven betrokken bij de levering van textiel voor het rolsysteem, het spuitwerk, belettering en de benodigde medische hulpmiddelen.
Het is de bedoeling dat de Dutch ICU Fighter op non-profit basis aan Europese en Amerikaanse ziekenhuis wordt geleverd. Life Science Business is nog op zoek naar technologiepartners op het gebied van onder andere carbon technologie en aandrijfsystemen om een productielijn voor het systeem op te zetten.
Bron: AT Aandrijftechniek/Life Science Business.