maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 26 maart 2020

Nederlandse initiatieven voor ontwikkeling mondkapjes en beademingsapparatuur

Een nieuw initiatief wil een Nederlandse leveranciersketen opzetten voor gezichtsmaskers die bescherming bieden tegen COVID-19, ook bekend als het coronavirus. Dutch Corona Mask brengt personen, organisaties en initiatieven met elkaar in contact, met als doel van elkaar te leren en kennis op te doen. Tegelijkertijd starten masterstudenten Technical Medicine van de TU Delft onder leiding van professor Jaap Harlaar een initiatief om beademingsapparatuur te ontwikkelen.

Dutch Corona Mask is een initiatief van een community van voornamelijke technische mensen uit de Nederlandse high tech-sector. De betrokkenen benadrukken dat Dutch Corona Mask geen bedrijf is en daarnaast geen ambitie heeft tot een bedrijf uit te groeien. “We werken op vrijwillige basis. We voelen een verplichting onze kennis beschikbaar te maken aan hen die dit nodig hebben”, schrijft het Dutch Corona Mask op zijn website.

100.000 mondkapjes per dag

Het initiatief is op 18 maart 2020 opgezet. Op deze dag liep het gebruik van beschermende maskers in Nederlandse ziekenhuizen op tot 100.000 stuks per dag. Dit is exclusief mondkapjes die bijvoorbeeld huisartsen, thuiszorg en andere zorgverleners nodig hebben om zichzelf te beschermen. Door de verwachte stijging van het aantal coronapatiënten dreigt dan ook een tekort te ontstaan aan mondkapjes.

Dutch Corona Mask zet zich in om dit tekort aan te pakken. Dit doet het initiatief door personen, organisaties en initiatieven aan elkaar te koppelen. Het initiatief verzamelt daarnaast veelgevraagd informatie en maakt deze beschikbaar.

Vijf tracks

Het initiatief is opgedeeld in vijf tracks, waar experts zich bij kunnen aansluiten. Het gaat hierbij om de volgende tracks:

  1. Analysis
  2. Dutch Supply Chain
  3. Alternative Designs
  4. Disposable filter
  5. 3D Printing

Wie wilt bijdragen aan het initiatief kan informatie toevoegen aan Trello boards voor deze specifieke tracks. Voor onderlinge communicatie maken de betrokken partijen gebruik van Slack.

Meer informatie over het initiatief is hier te vinden.

OperationAIR

Masterstudenten Technical Medicine van de TU Delft zijn tegelijkertijd onder leiding van professor Jaap Harlaar het initiatief ‘OperationAIR’ gestart om beademingsapparatuur te ontwikkelen. Ook studenten van andere studierichtingen waaronder Biomedical Engineering, Industrieel Ontwerpen en Technische Natuurkunde zijn inmiddels aangesloten.

De studenten willen met OperationAIR zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat ontwikkelen. De groep hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren indien door het tekort aan beademingsapparatuur in Nederlandse ziekenhuizen capaciteitsproblemen ontstaan.

Prototype

De studenten werken op vrijwillige basis mee aan het initiatief. Een Programma van Eisen voor het beademingsapparaat zijn inmiddels opgesteld op basis van de MoSCoW methode. Op basis van deze eisen werken de betrokkenen aan een prototype. Of dit prototype uiteindelijk daadwerkelijk in productie gaat is afhankelijk van verschillende factoren.

“Wij hebben nauw contact met intensivisten uit het LUMC en het Erasmus MC over de actuele situatie op de Intensive Care afdelingen. Daarnaast proberen we, ook met hulp van de TU Eindhoven, de verwachte groei van het aantal Corona patiënten en de bezettingsgraad op de IC in kaart te brengen. Ook werken we samen met verschillende bedrijven en instanties om de ontwikkeling van een beademingsapparaat te versnellen”, licht professor Harlaar toe.

Meer informatie over OperationAIR is te vinden op de website van het initiatief. Wilt u bijdrage aan dit initiatief? Op een speciale webpagina geven de betrokken een overzicht van specifieke producten en/of diensten waar zij momenteel naar op zoek zijn.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Planning landelijk waterstofnetwerk geactualiseerd

Planning landelijk waterstofnetwerk geactualiseerd

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 23-12-2024
(productnews)
Hynetwork, dochteronderneming van Gasunie, levert de komende jaren het landelijke waterstofnetwerk in Nederland gefaseerd...
Hynetwork, dochteronderneming van Gasunie, levert de komende jaren het landelijke waterstofnetwerk in Nederland gefaseerd op. Het heeft een geactualiseerde netwerkplanning gepubliceerd. Nog tot eind januari kunnen marktpartijen en andere...
Energie / 23-12-2024
Lees meer

Europese steun voor ChipNL Competence Centre voor innovatie in chipsector

(productnews)
De Europese Commissie keurt steun aan een nieuw Nederlandse kenniscentrum voor chips goed. Het gaat om het ChipNL Competence...
De Europese Commissie keurt steun aan een nieuw Nederlandse kenniscentrum voor chips goed. Het gaat om het ChipNL Competence Centre, waarvan afgelopen week de kick-off plaatsvond. Het centrum is gericht...
Algemeen / 23-12-2024
Lees meer

Robot van Deense O-Robotics ruimt straten op

Robot van Deense O-Robotics ruimt straten op

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 18-12-2024
(productnews)
De Deense startup O-Robotics ontwikkelt een robot die geheel autonoom straten en stoepen kan schoonmaken. De robots...
De Deense startup O-Robotics ontwikkelt een robot die geheel autonoom straten en stoepen kan schoonmaken. De robots verwijdert onkruid, ruimt straatafval op en maakt straten sneeuwvrij. O-Robotics is een startup...
Algemeen / 18-12-2024
Lees meer

Grootste fractie Europarlement wil streep voor verbod op verbrandingsmotor

(productnews)
Als het aan de grootste fractie in het Europees Parlement ligt, de centrumrechtse EVP, gaat er een streep door het verbod op...
Als het aan de grootste fractie in het Europees Parlement ligt, de centrumrechtse EVP, gaat er een streep door het verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor in 2035....
Automotive / 16-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven