De Utrechtse studente Rosa de Vries (Hogeschool Utrecht) hoopt een oplossing te hebben gevonden voor mensen die last hebben van stress en een gejaagd gevoel. Samen met mensen die veel last hebben van prikkels, ontwikkelde ze de Mellow: een kussen met een hartslag.
“Een hartslag is van nature iets waar we ons rustig bij gaan voelen,” vertelt Rosa de Vries bij Een Vandaag, “Denk aan baby’s bij hun moeder op schoot of, eerder al, in de baarmoeder. Of wanneer je een huisdier op schoot hebt.” Dat was voor haar reden om een hartslag te gebruiken in het kussen. Het kussen trilt, maar maakt geen geluid. “Geluid leidt al heel snel af, terwijl een pulserend gevoel juist heel fijn is. Bovendien kunnen mensen het kussen nu gebruiken, terwijl anderen dat niet direct iets van merken.” De Vries denkt dat haar kussen een mooie toevoeging zal zijn in alle bestaande methodes die er zijn om stress bij mensen te verminderen. “Je kunt natuurlijk yoga doen en mindfullness, maar met Mellow heb je echt een tastbaar object dat je vast kunt pakken. Je hoeft het niet uit je tenen te halen, het heeft eigenlijk direct effect.”
Het ontwerp van het kussen zit nog in de beginfase, het prototype dat er nu ligt, wordt nog aangepast. Wel testte De Vries het kussen onlangs bij de TT in Assen. “De EHBO is een heel stressvolle omgeving,” zegt de Vries in een persbericht van de Hogeschool Utrecht.. “Niet alleen degene die eerste hulp nodig heeft raak gestrest, maar ook vrienden die hem of haar begeleiden.” Dat maakt het een heel interessante plek om te kijken wat het effect van Mellow op grotere schaal is.” De Vries ontwierp Mellow naar aanleiding van gesprekken met mensen die veel last hebben van prikkels. Voor deze groep bleek het kussen effectief. Omdat het kussen breder toepasbaar zou kunnen zijn, besloot de Vries het onder een divers publiek te testen. “Het lijkt wel of iedereen die ik spreek een nieuwe toepassing bedenkt: couveusekinderen; mensen die met mindfulness bezig zijn – allerlei situaties waarin mensen spanning los willen of moeten laten. Dat is natuurlijk niet zo gek: de behoefte om makkelijk en snel in een staat van rust en ontspanning te komen, is iets heel menselijks.”
Het idee achter het kussen Mellow is eenvoudig: een snel kloppend hart past zich makkelijker aan als het zich kan ‘spiegelen’ aan een rustig tempo. Toch was het ontwerp – waar de Vries al mee startte tijdens haar opleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Utrecht – een hele klus. “De technologie die de hartslag maakt, was in het begin te kwetsbaar. Gelukkig ontmoette ik in een van de technologische werkplaatsen van Hogeschool Utrecht Rins Rutgers en Joost van Duijn. Zij hebben na hun studie aan de HU een bedrijfje opgericht, waarmee ze nieuwe technologie ontwikkelen. Dat doen ze nu ook voor Mellow.”
In het derde jaar van haar opleiding Werktuigbouwkunde deed de Vries een zogenaamd Quest-project. Studenten werken hierin een half jaar aan een innovatievraagstuk vanuit de praktijk. Ze werkte mee aan het ontwerpen van oplossingen voor problemen binnen de kinderoncologie. De basis van dit project was co-creatie: de oplossingen werden samen met kinderen op de oncologieafdeling van een ziekenhuis bedacht. Deze aanpak fascineerde de Vries. Ze volgde de minor Co-design en studeerde af op Mellow, aan het HU-lectoraat Co-design. Mellow werd ontwikkeld binnen het HU-project Powertools.
De Vries ontving een subsidie van SIA Innofest die haar de mogelijkheid geeft om de innovatie te testen op festivals. Behalve op de TT Assen test ze het hartslagkussen in de Chill-area van FestiValderAa, waar ze ook een openluchtcollege zal geven over Mellow en over ontspannen in een wereld vol prikkels. Voor het vervolg van haar onderzoek ontving de Vries onlangs een Sia HBO Take-off subsidie.
Volgens De Vries heeft ze in het huidige prototype nog niet de meest gunstige hartslag te pakken. Tegen Een Vandaag zegt ze: “Het prototype dat ik nu heb, klopt met een frequentie van ongeveer 60 slagen per minuut. Dat is de normale hartslag van een volwassene in rust. In een drukke omgeving als TT Assen is dat nog wel ok, maar in een rustige omgeving is dat eigenlijk nog te snel. Proefpersonen zeggen dat het eigenlijk nog wel iets lager zou moeten zijn. Dus in het definitieve model gaat de hartslag waarschijnlijk naar 50 slagen per minuut”, aldus De Vries. Wanneer het kussen te koop zal zijn, is nog niet bekend.
Bron + foto: Hogeschool Utrecht/Een Vandaag