Het Erasmus MC voert een pilotproject uit met medische drones. In het project onderzoeken het Erasmus MC en Sanquin in samenwerking met ANWB, PostNL en technologiepartners Aly en KPN de inzet van drones voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar zowel patiënten als zorglocaties.
Het pilotproject draagt de naam Medical Drone Service. De pilot brengt in kaart welke bijdrage drones kunnen leveren aan het bieden van zorg op het juiste moment en de juiste plaats. Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC: “We zien dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan. Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.”
De pilot onderzoekt onder meer het vervoer van bloedproducten tussen de Sanquin Bloedbank en ziekenhuizen. Dit kan het vervoer sneller en veiliger maken. “Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Dit is uiteindelijk veiliger en wellicht zelfs sneller omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer en dus niet te maken krijgt met files of verkeerslichten”, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder bij Sanquin.
Sommige soorten bloed zijn zo zeldzaam dat er in heel Nederland maar één zakje bloed beschikbaar is voor een patiënt. De pilot test daarom ook de inzet van drones om zeldzaam bloed snel en veilig te transporteren tussen twee locaties van Sanquin.
De drone die tijdens de pilot wordt gebruik is ontwikkeld en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Avy. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van drones voor toepassingen variërend van medisch gebruik tot natuurbehoud en hulpverlening na rampen. De drone die het bedrijf hiervoor inzet kan met een snelheid van maximaal 70 km per uur een afstand tot 70 kilometer afleggen. Het apparaat kan maximaal een uur vliegen op een acculading.
De drone opereert volledig autonoom, zonder aansturing vanaf de grond. Het apparaat kan opstijgen en landen zonder dat dit speciale infrastructuur vereist. Het apparaat kan een lading van maximaal 1,5 kilogram vervoeren.
De Medical Drone Service is niet het eerste project waarin drones worden ingezet voor medische doeleinden. Zo kan een drone ontwikkeld door onderzoekers van de hogeschool Saxion uit Deventer personen onder de grond vinden, bijvoorbeeld nadat een gebouw is ingestort.
Ook in het buitenland zijn drones voor medische doeleinden actief. Zo vervoert de dronestartup Flirtey in de Verenigde Staten met behulp van drones defibrillators naar patiënten met een hartaanval. De inzet van drones helpt Automatische Externe Defibrillators (AED’s) sneller bij patiënten krijgen. Zij kunnen hierdoor eerder gedefibrilleerd worden, wat hun overlevingskans vergroot. De Amerikaanse startup Zipline haalde eerder bij investeerders 190 miljoen dollar op voor een droneproject. Met het geld zet Zipline hubs op bij 2.600 zorgfaciliteiten in Rwanda en Ghana waar drones van Zipline medische goederen kunnen afleveren.
Dichter bij huis vervoert Matternet met behulp van autonome drones bloed voor bloedtransfusies en diagnostische monsters tussen Zwitserse ziekenhuizen.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: ANWB
Bron: Avy