Het lijkt erop dat er volgend jaar een nieuw in Nederland ontwikkeld beademingsapparaat op de markt komt. De apparatuur ontving onlangs een CE-goedkeuring en de klinische studies gaan binnenkort van start.
Het zogenaamde Enove-apparaat, een product van het Eindhovense bedrijf Ventinova, is anders dan andere beademingsapparatuur. Het ondersteunt het uitademen namelijk actief door gassen uit de longen te zuigen. Het zorgt daarmee voor een controle bij zowel het in- als uitademen. “We hebben een groot netwerk van belangrijke opinieleiders op het gebied van de kunstmatige beademing die overtuigd zijn van deze ventilatiemethode. Ik geloof dat Evone hier een nieuwe standaard in is en substantiële voordelen biedt op verschillende gebieden van chirurgie”, aldus Dirk van Asseldonk, oprichter en CEO van Ventinova in een persbericht.
Evone bereikt een volledige ademhalingscontrole in combinatie met een ultradun buisje; de uitademing wordt ondersteund door zuiging. Dit ultradunne buisje, genaamd Tribute®, heeft een buitenste diameter van amper 4,4 mm, in tegenstelling tot de 10 mm van meer conventionele buisjes. Het zorgt er als het ware voor dat chirurgen en anesthesisten meer ruimte krijgen om in werkt te doen. Daarnaast wordt het zicht van de arts vergroot en verbetert.
Studies voorafgaand aan de ontwikkeling van het apparaat lieten zien dat ventilatiemethode van Enova mogelijk leidt tot een verlaging van longcomplicaties als gevolg van de reguliere kunstmatige beademingsmethode van een patient. In combinatie met het Tribute-buisje is de nieuwe ventilator in staat om de uitademing te vertragen waardoor er minder plotseling drukveranderingen in de longen ontstaan. “Ventinova’s nieuwe methode biedt verschillende nieuwe behandelingsopties voor KNO-chirurgen en anesthesisten en belooft betere beademing van de patiënten in de operatiekamer”, zegt Dietmar Enk, bedenker van Evone’s werkingsprincipe en professor in de Anesthesiologie.
In Nederland gaat Ventinova directe sales doen, dit gaat op termijn ook in België en Duitsland gebeuren. Het bedrijf wil uiteindelijk een internationaal distributeursnetwerk opzetten.
In de komende maanden wordt gestart met de eerste klinische studies bij verschillende Europese ziekenhuizen. De eerste focus zal daarbij liggen op de ventilatie van verschillende groepen patiënten die onder volledige narcose op de OK zijn.
Ventinova begon als een spinoff van de TU Eindhoven. De oprichters ontwikkelden in eerste instantie de Ventrain, een puur pneumatisch klein device voor de tijdelijke beademing van patiënten met een accuut beademingsprobleem, zoals een verstikking of allergische reactie. Holland Venture en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij investeerde destijds 2 miljoen euro in de startup.
Door: Kelly Bakker
Bron + foto: Ventinova