Katheters, intraveneuze lijnen en andere soorten van chirurgische buisjes zijn een medische noodzakelijkheid bij de behandeling van veel ziektes. Maar de ervaring van de patiënt met deze apparatuur is zelden comfortabel. Engineers van de Massachusetts Institute of Technology denken daar iets op gevonden te hebben.
De onderzoekers hebben een gelachtig materiaal ontwikkeld waarmee standaard plastic of rubberen voorwerpen en apparatuur gecoat kunnen worden. Hierdoor krijgen ze een zachtere, meer glibberige buitenkant waardoor het gebruik ervan een stuk prettiger voelt voor de patient. De coating kan zelfs dusdanig worden aangepast dat signalen van een infectie opgespoord en behandeld kunnen worden.
Het team beschrijft hun methode als volgt: een laag van hydrogel (een zompig, glibberig polymeer dat voornamelijk uit water bestaat) wordt gebonden aan gebruikelijke elastomeren zoals latex, rubber en siliconen. Dit resulteert in ‘hydrogel laminaten’, zoals de ontwikkelaars ze noemem, die tegelijkertijd zacht, uitrekbaar en glibberig zijn en ondoordringbaar door virussen en andere kleine moleculen.
Het team, onder leiding van Xuanhe Zhao, bonden lagen hydrogel aan verschillende op elastomeer gebaseerde medische apparatuur, waaronder katheters en intraveneuze buisjes. Ze ontdekten dat de coatings zeer duurzaam waren en bestand tegen buigen en draaien, zonder te scheuren. De coatings waren ook extreem glibbererig waardoor ze veel minder frictie gaven dan de standaard ongecoate katheters – een eigenschap die het discomfort van patiënt enorm zou kunnen verminderen.
De groep testte de coating ook op een ander veelgebruikt elastomeer product: condooms. Buiten dat de coating het gebruik van bestaande latex condooms prettiger maakt, kan het ook helpen om hun veiligheid te verbeteren; als hydrogel wordt gecombineerd met medicijnen kan het een allergische reactie op latex tegenhouden. “We hebben aangetoond dat hydrogel de potentie heeft om bestaande elastomeren te vervangen”, stelt Zhao. “We hebben nu een methode om gels te integreren met andere materialen. We denken dat dit de potentie heeft om aangebracht te worden op veel verschillende medische apparatuur dat in contact komt met het lichaam.”
Door: Kelly Bakker
Bron: MIT