maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 07 april 2020

Studententeam TU Delft bouwt werkend prototype beademingsapparatuur

Een studententeam van de TU Delft is erin geslaagd in slechts drie weken tijd een prototype te ontwikkelen van een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat. Met het apparaat hoopt het team tekorten aan beademingsapparatuur op te vangen die door de coronacrisis zijn ontstaan.

Het team heet OperationAIR, waarbij AIR staat voor ‘Assist in Respiration’. Het team is op 16 maart 2020 opgericht nadat in Italië een crisissituatie ontstond, waarbij artsen gedwongen werden een keuze te maken voor wie beademingsapparatuur beschikbaar wordt gesteld. Het prototype van OperationAIR is bedoeld voor de groep die in dit geval geen beademingsapparatuur toegewezen krijgt.

De apparatuur waar OperationAIR aan werkt is niet bedoeld om reguliere beademingsapparatuur te vervangen, benadrukt het team. Het beademingsapparaat is ontworpen voor noodsituaties waarbij reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is en er tekorten ontstaan.

Werkend prototype

Het studententeam maakt in een blogpost bekend dat haar eerste werkende prototype klaar is. Het prototype heet de AIRone en is de afgelopen week uitvoerig getest. Met behulp van een mechanische testlong zijn de eerste functionele testen uitgevoerd, waarmee is gecontroleerd of het prototype voldoet aan de vooropgestelde prestatie-eisen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gevraagd groen licht te geven voor de klinische keuring van het prototype. De hiervoor benodigde documenten zijn inmiddels ingeleverd bij het ministerie, meldt het team. Deze klinische keuring is nodig om het beademingsapparaat in de praktijk te mogen gebruiken.

‘Alles staat gereed om productie te starten’

Zodra officiële klinische goedkeuring is verkregen, kan het ministerie van VWS opdracht geven de productie te starten. Om de productie zo snel mogelijk te kunnen starten is OperationAIR al een samenwerking aangegaan met een assemblagebedrijf in de regio.

“Alles staat reeds gereed om de productie te kunnen starten. We hebben goed contact gehad met leveranciers van verschillende onderdelen van de AIRone. Wanneer VWS opdracht geeft tot productie, kunnen we meteen de productie in gang zetten in samenwerking met onze partners”, schrijft het team in een blogpost.

100 beademingsapparaten per week

Het team wil 100 beademingsapparaten per week produceren, met als doel uiteindelijk 500 apparaten af te leveren. Indien de situatie op de IC’s verergert, kan het team mogelijk opschalen.

“We hebben nauw contact met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) over de actuele situatie op de IC’s en de noodzaak voor extra beademingsapparatuur. Voor nu is het echter belangrijk om zo snel mogelijk klinische goedkeuring te krijgen”, aldus het team.

Trainingen en support

Ook is een scholingsplan uitgewerkt voor het trainen van zorgpersoneel. Ook wil OperationAIR bij gebruik in het ziekenhuis een team hebben klaarstaan om te assisteren bij vragen of problemen. Het goedgekeurde ontwerp wil het team open source aanbieden via haar website. Andere partijen kunnen hiermee zelf de apparatuur bouwen in landen waar eveneens tekorten ontstaan aan beademingsapparatuur.

Wilt u bijdragen aan het project? Op haar website meldt het team naar welke specifieke producten of expertises het op zoek is. Wie namens een intensive care op zoek is naar beademingsapparatuur kan contact opnemen met info@operationair.org.

Door: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Flexibele backstop kan helpen bij aanpak netcongestie

Flexibele backstop kan helpen bij aanpak netcongestie

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 19-11-2024
(productnews)
Een flexibele ‘backstop’ kan helpen met het oplossen van de netcongestie die in Nederland steeds vaker ontstaat....
Een flexibele ‘backstop’ kan helpen met het oplossen van de netcongestie die in Nederland steeds vaker ontstaat. Het gaat om een klein apparaatje dat de hoeveelheid elektriciteit die bijvoorbeeld een...
Energie / 19-11-2024
Lees meer

Nieuwe techniek maakt 3D-printen (LPBF) flexibeler en efficiënter

(productnews)
Een nieuwe benadering van bundelvorming zal additieve manufacturing binnenkort flexibeler en efficiënter maken. Fraunhofer...
Een nieuwe benadering van bundelvorming zal additieve manufacturing binnenkort flexibeler en efficiënter maken. Fraunhofer ILT heeft een nieuw platform ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om laser powder bed fusion (LPBF)...
Algemeen / 18-11-2024
Lees meer

Invest-NL: ‘Nederland kan wereldleider worden in Lab-on-Chip technologie’

(productnews)
Nederland kan wereldleider worden in de ontwikkeling van Lab-on-Chip (LoC) technologie, concludeert Invest-NL op basis van...
Nederland kan wereldleider worden in de ontwikkeling van Lab-on-Chip (LoC) technologie, concludeert Invest-NL op basis van onderzoek. Wel bestaat een kritieke financieringskloof en vormt regelgeving een obstakel voor opschaling. Invest-NL...
Algemeen / 18-11-2024
Lees meer

Groen netwerken

Groen netwerken

(PARTNER NIEUWS)
Blog / 15-11-2024
(productnews)
Nederland heeft internationaal een naam op te houden in de maakchemie. Maar om toonaangevend te blijven, moet het groener....
Nederland heeft internationaal een naam op te houden in de maakchemie. Maar om toonaangevend te blijven, moet het groener. Juist nu de focus moet liggen op duurzame productie, kampen bedrijven...
Blog / 15-11-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven