Voor het eerst heeft een kind een vaccin gekregen dat is aangeleverd met behulp van een drone. Het vaccin werd gegeven op de Republiek Vanuatu, een eilandengroep in Oceanië.
Vanuatu bestaat uit een reeks eilanden die van elkaar gescheiden worden door de oceaan. De eilanden zijn bergachtig en bevatten meerdere vulkanen, waardoor de eilanden via land moeilijk begaanbaar zijn. Dit heeft ook zijn weerslag op de zorg op het eiland; naar schatting van UNICEF krijgt één op de vijf kinderen op Vanuatu niet alle essentiële vaccins.
Met behulp van drones wil UNICEF dit percentage terugdringen. De organisatie meldt samen met partners op Vanuatu voor het eerst een vaccin te hebben afgeleverd met behulp van een drone. De drone legde in totaal meer dan 40 kilometer af en vloog van Dillon’s Bay aan de westzijde van het eiland naar het afgelegen Cook’s Bay aan de oostzijde. Cook’s Bay is doorgaans alleen op voet of met behulp van kleine boten te bereiken.
In Cook’s Bay is een lading vaccins afgeleverd. Het eerste vaccin werd toegediend een kind van een maand oud en beschermt het kind tegen hepatitis en tuberculose. Daarnaast zijn ook twaalf andere kinderen en vijf zwangere vrouwen gevaccineerd.
Het project is uitgevoerd door UNICEF in samenwerking met twee dronebedrijven: Swoop Aero en WingCopter. De eerste dronevlucht naar Vanuatu is uitgevoerd door Swoop Aero. De drone wist binnen twee meter van zijn doel veilig te landen. Op de lange termijn wil de overheid van Vanuatu de inzet van drones integreren in een nationaal vaccinatieprogramma.
UNICEF spreekt over een grote stap voorwaarts voor wereldwijde zorgverlening. “De unieke aflevering van het vaccin van vandaag heeft enorme potentie voor niet alleen Vanuatu, maar ook voor duizenden kinderen op andere locaties ter wereld die vaccins missen”, aldus Henriette Fore, directeur van UNICEF. De vlucht was onderdeel van het eerste commerciële contract ooit om vaccins met behulp van een drone af te leveren.
Om de vaccins tijdens deze reis op een constante lage temperatuur te houden, werd de drone voorzien van een doos van styrofoam gevuld met ijs. Ook werd een datalogger toegevoegd aan de doos om de temperatuur van de vaccins continu te kunnen monitoren. Ook werd een indicator aangebracht waarmee in een oogopslag te zien is of de temperatuur van de vaccins een grenswaarde heeft overschreden.
Drones worden steeds vaker ingezet voor medische doeleinden. Zo vervoert het Zwitserse Matternet met behulp van autonome drones bloed voor bloedtransfusies en diagnostische monsters tussen Zwitserse ziekenhuizen. Ook voeren Airbus en International SOS testen uit met het vervoeren van medische apparaten met behulp van drones. De startup Flirtey vliegt in de Verenigde Staten met drones defibrillators naar mensen die een hartaanval hebben gehad.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: UNICEF (foto)