Amerikaanse artsen testen op dit moment een high-tech vest dat de vloeistof in de longen meet door de kleding heen. Het vest kan vele Amerikanen met chronische hartproblemen (en mogelijk in de toekomst andere patiënten) vele ritjes naar het ziekenhuis besparen.
Het SensiVest, ontwikkeld door Sensible Medical, gebruikt radartechnologie dat voor oorspronkelijk werd gebruikt door het leger om door muren en puin van ingestorte gebouwen te kijken. Sensible Medical heeft de technologie aangepast voor medisch gebruik; het creërde een systeem dat door de ‘muur’ van de borst in de longen kijkt. “Als er sprake is van hartfalen is het hart niet sterk genoeg om de behoeftes van het lichaam bij te houden en blijft er vocht achter in de longen. Te veel vocht maakt het moeilijker om te ademen”, aldus dr. William Abraham.
Tot op heden hadden cardiologen geen niet-invasieve manier om proactief de veranderingen in vochtinhoud te monitoren. Er werd tot nu toe vertrouwd op eigen wegingen van patienten en hun klachten over bijvoorbeeld zwelling of ademtekort. Tegen die tijd kan het al zo ernstig zijn dat behandeling in het ziekenhuis nodig is.
“We hebben geleerd dat deze methodes de progressie van de ziekte niet vroeg genoeg constateren en daarom is het aantal ziekenhuisbehandelingen en –opnames voor hartproblemen de afgelopen 20 tot 30 jaar nauwelijks verminderd”, stelt Abraham.
Artsen testen het vest momenteel in een nationale willekeurige klinische trial om te zien of deze het longvocht effectief meet en controleert. Alle patiënten die hieraan meedoen, staan al intensief onder controle van het ziekenhuis voor hun hartproblemen. Daarnaast zullen ze de longmonitor ook thuis gebruiken. Het vest wordt gedragen over de kleding. Het kost maar zo’n 90 seconde om de meting uit te voeren. De data die daaruit voortkomt, wordt geüpload naar een beveiligde server waar de cardioloog of verpleegkundige van de patiënt toegang tot heeft.
“We kunnen data gebruiken om te voorspellen of de longen te vochtig zijn en daar indien nodig de medicatie op aanpassen”, zegt dr. Rami Kahwash, die ook bij de tria betrokken is. “Het doel is om de patiënt binnen een normaal bereik te houden, hem goed te laten voelen en zoveel mogelijk uit het ziekenhuis te houden.” Een eerdere studie onderzocht de ziekenhuisopnames voor en na gebruik van het vest. Daaruit bleek dat er 87 procent minder opnames zijn als het vest gebruikt wordt. Patiënt Kenny McIntyre, die meedoet aan de test, zegt in een persbericht zeer tevreden te zijn. “Ik ben een type die liever niet naar een arts gaat. Nu kan ik het vest omdoen, op een knop drukken en de meting laten uitvoeren. Eens in de zoveel tijd wijzigen ze mijn medicatie, en dat is het dan.”
De patiënten zullen de trial 9 maanden volgen.
Door: Kelly Bakker
Bron: Sensible Medical