Rijnstate en Philips willen er samen voor gaan zorgen dat zoveel mogelijk patiënten thuis zorg ontvangen. Om dit mogelijk te maken ontwikkelen de partijen een virtueel zorgcentrum, van waaruit zorgverleners de gezondheid van patiënten zowel binnen als buiten het ziekenhuis kunnen monitoren en bewaken. De partijen gaan een samenwerking van 10 jaar aan.
De kosten in de zorg stijgen snel, onder andere door de toenemende vergrijzing. Het is dan ook noodzakelijk de zorgkosten te beheersen, waarbij zorg zoveel mogelijk wordt verplaatst naar dichtbij huis. Ook Rijnstate zet in op het realiseren van deze verschuiving, waar het virtueel zorgcentrum een belangrijke bijdrage aan moet gaan leveren. Via dit centrum kunnen zorgverleners van Rijnstate de gezondheid van patiënten op afstand monitoren, zodat patiënten niet langer in het ziekenhuis hoeven te liggen en thuis kunnen verblijven.
Voor deze monitoring op afstand wordt onder andere de Philips Biosensor ingezet. Dit is een sensor die als pleister op de borst van een patiënt kan worden geplakt. De sensor meet vitale functies van de patiënt, zoals de ademhaling, temperatuur, polsslag en bloeddruk. Ook informatie over lichaamshouding en lichaamsbewegingen kunnen via de Biosensor worden verzameld.
Deze meetwaarden worden doorgestuurd naar het virtuele zorgcentrum dat bij Rijnstate wordt opgezet. In dit centrum worden de meetwaarden geanalyseerd met behulp van slimme technologische oplossingen, die Rijnstate in samenwerking met Philips gaat selecteren. Deze oplossingen zetten slimme algoritmen in om de meetwaarden te analyseren en slaan automatisch alarm indien vooraf geconfigureerde drempelwaarden worden overschreden. Rijnstate kan hierdoor patiënten op afstand monitoren en verslechtering bij patiënten vroegtijdig opmerken. De sensor maakt het hierdoor mogelijk tijdig in te grijpen, ondanks dat patiënten niet in het ziekenhuis verblijven.
De slimme software die wordt ingezet wordt ook wel ‘Adaptive Intelligence’ genoemd, een onderdeel van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence). Adaptive Intelligence is de analytische laag voor AI- en machine learning-toepassingen. Kenmerkend voor Adaptive Intelligence is dat niet alleen gemeten waarden worden doorgegeven, maar deze waarden worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. Dit proces verloopt geheel automatisch, waardoor afwijkingen in meetwaarden direct worden opgemerkt en niet eerste handmatig door zorgverleners hoeven te worden geanalyseerd. De inzichten die hierdoor ontstaan stellen zorgverleners in staat direct actie te ondernemen zodra een afwijking wordt opgemerkt.
Om de nieuwe technologie in te kunnen inzetten moet de zorg anders worden ingericht. Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur van Rijnstate, legt uit: “Het werkt niet om alleen een technologische oplossing in te zetten. Het is van essentieel belang dat zodra een signaal afgaat een zorgverlener snel bij de patiënt thuis kan zijn. Patiëntveiligheid staat dus altijd voorop.”
Ook wijst Rijnstate op de mogelijkheid door de inzet van monitoring op afstand veel meer patiënten te kunnen verzorgen. Het ziekenhuis beschikt momenteel over 650 bedden en verwacht dankzij de inzet van slimme technologie potentieel 450.000 bedden in de regio te kunnen monitoren. Indien Rijnstate minder bedden in het ziekenhuis nodig blijkt te hebben dankzij het virtueel zorgcentrum, wil het ziekenhuis deze ruimte inzetten om grotere en technisch vooruitstrevende eenpersoonskamers te realiseren.
Om in kaart te brengen welke patiënten thuis gemonitord kunnen worden gaat het Rijnstate een reeks pilots uitvoeren, die wetenschappelijk geëvalueerd worden. Deze pilots zijn onder andere gericht op patiënten met een chronische aandoeningen zoals COPD of hartfalen. Door deze patiënten na een ziekenhuisopname thuis te monitoren wil het ziekenhuis voorkomen dat hun gezondheidstoestand verslechtert en op tijd kunnen ingrijpen. Ook patiënten met een maagverkleining of darmoperatie kunnen in aanmerking komen voor dit type zorg. Deze patiënten verblijven op dit moment na hun operatie enkele dagen in het ziekenhuis om hun gezondheid te monitoren. Door deze monitoring in de toekomst op afstand uit te voeren, kunnen patiënten eerder naar huis.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Rijnstate
Bron: Philips (foto)