Xyall maakt bekend miljoenen euro’s te hebben opgehaald bij investeerders. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van automatische systemen voor tumordissectie, waarbij monsters worden genomen van tumoren.
Tumordissectie is een arbeidsintensief proces op basis van foutgevoelige subjectieve analyses. Pathologen schrapen met de hand het gewenste weefsel, wat vervolgens in een klein bakje wordt geplaatst. Niet alleen is dit een tijdrovend proces, ook ontstaat hierbij het risico dat monsters vervuild raken. Tegelijkertijd bestaat er wereldwijd een tekort aan laboranten.
Xyall wil de manier waarop laboratoria tumordissecties uitvoeren veranderen en ontwikkelt een automatisch methode. Deze nieuwe aanpak combineert het optimaliseren van medische beeldvorming, registratie en workflows met robotica. Door tijdrovende handmatige handelingen te automatiseren helpt de oplossing de kosten van tumordissectie terug te dringen. Daarnaast werkt de geautomatiseerde oplossing nauwkeuriger, sneller en gevoeliger dan de handmatige aanpak.
“Moleculaire diagnostische testen leveren kritieke klinische informatie die artsen in staat stellen de meest geschikte behandeling te kiezen op basis van de individuele biologie van een patiënt. Dit is met name van vitaal belang bij het testen op kanker”, legt Guido du Pree, CEO van Xyall, uit. Du Pree is samen met Hans van Wijngaarden oprichter van Xyall. Van Wijngaarden was eerder Senior Director of Development and Supply Chain Operations bij Philips Digital & Computational Pathology. Du Pree is Head of Marketing & Sales bij Philips Digital & Computational Pathology. Als onderdeel van myTomorrows richtte hij daarnaast de eerste online marktplaats voor genetische testen op.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leiden in 2040 naar verwachting 29,5 miljoen mensen wereldwijd aan kanker. Om kanker beter te kunnen behandelen is moleculaire diagnostiek volgens Xyall van groot belang. Dergelijke testen maken het mogelijk de behandeling van kankervormen af te stemmen op de individuele biologische kenmerken van een patiënt.
“Artsen en laboranten hebben behoefte aan snellere en nauwkeurigere weefseldissectieoplossingen om hen te helpen nauwkeurige medicatie te leveren. Zij willen een geautomatiseerd systeem dat het beschikbare personeel zo efficiënt mogelijk inzet”, ligt Du Pree toe. “Mijn medeoprichter en ik kwamen op het idee toen we zelf actief waren in digitale pathologie. Klanten vroegen constant of wij het weefseldissectieproces konden automatiseren. Met de gecombineerde expertise van onze strategische partners en investeerders zijn wij ervan overtuigd een unieke oplossing te creëren met zowel onze software als apparatuur.”
De Automated Tissue Dissection (ATD) oplossing van Xyall digitaliseert en automatiseert de workflow rondom weefseldissectie. De oplossing helpt nauwkeurig te bepalen welke onderdelen van monsters nader moeten worden bekeken. Een robot schraapt vervolgens het benodigde weefsel van het monster en plaatst deze in een kleine container. De kans dat het monster hierbij vervuild raakt is volgens Xyall teruggedrongen tot 0,01%.
De oplossing biedt daarnaast inzicht in de geschiedenis van een monster. Zo zijn alle stappen in de workflow rondom ieder monster inzichtelijk. De oplossing is integreerbaar met laboratoriuminformatiesystemen en beeldmanagementsystemen voor pathologie.
De technologie wekt de interesse van verschillende investeerders, die geld in Xyall steken. Het geld is afkomstig van Sioux Technologies, BOM Brabant Ventures, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en andere investeerders. Xyall meldt de investering te gebruiken om de ontwikkeling, productie en commercialisering van zijn tumordissectieoplossing te versnellen.
Auteur: Wouter Hoeffnagel