ZGT Almelo krijgt als eerste ziekenhuis in Nederland de beschikking over de ARTIS Pheno van Siemens Healthineers. Dit angiografische systeem is voorzien van een robotarm die volledig om de patiënt kan roteren, wat het mogelijk maakt zowel een 2D- als 3D-weergave te creëren tijdens bloedvatonderzoeken.
“Een angiografie is een onderzoek van de bloedvaten. Hiervoor wordt een holle naald in de liesslagader gebracht. Via deze naald kan een slangetje (katheter) in de bloedvaten worden gebracht, waarmee contrastvloeistof in de bloedvaten wordt gespoten. Door deze contrastvloeistof zijn de bloedvaten op de röntgenbeelden goed te zien en kunnen de zieke vaten goed in beeld gebracht worden. Een angiografie kan diagnostisch zijn om te onderzoeken waar gezondheidsproblemen vandaan komen, maar ook therapeutisch waarbij eventuele problemen direct verholpen kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan het dotteren van bloedvaten (met een ballonnetje verwijden van vernauwde vaten) of het plaatsen van een stent, een klein buisje dat in het bloedvat geplaatst wordt om het open te houden”, legt Martin Boer, productmanager Angiografie (Radiologie, Cardiologie & Chirurgie) van Siemens Healthineers, uit.
“Met behulp van de ARTIS Pheno kan de patiënt van hoofd tot tenen in beeld gebracht worden met een tweedimensionale techniek, maar ook met een driedimensionale (volume) techniek. Omdat de ARTIS Pheno als enig systeem op de markt in staat is om 360 graden rondom de patiënt te draaien, kan met de 3D-techniek een doorsnee volume van de patiënt worden gemaakt. Om de x-aantal graden wordt tijdens een rotatie een opname gemaakt. Al deze opnamen worden door een geïntegreerde 3D-computer razendsnel tot een 3D-volume omgerekend. Deze 3D-beelden geven een beter anatomisch inzicht voor de artsen en kunnen ook als 3D-landkaart tijdens de procedures worden gebruikt.”
Het systeem kan worden ingezet voor verschillende onderzoeken en behandelingen. Boer: “Veelal gaat het hier om 2D- en 3D-onderzoek van de bloedvaten, maar het systeem wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld neurologen voor werveloperaties, orthopeden voor operaties aan gecompliceerde breuken, thoraxchirurgen voor operaties aan hart en longen, oncologisch chirurgen voor operaties aan tumoren in lever en nieren, en urologen voor operaties aan nieren. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. In de praktijk breidt het aantal onderzoeken zich nog steeds uit.”
ARTIS Pheno maakt actuele informatie tijdens de ingreep beschikbaar voor artsen. “Tijdens een behandeling kan de arts steeds een update krijgen, zodat tijdens de behandeling al bekend is of de procedure is geslaagd of dat er nog een correctie moet worden uitgevoerd. Als er bijvoorbeeld een stent wordt geplaatst in een vernauwd vat, kan de arts continu controleren of deze stent op de juiste plaats zit en of alle problemen van de vernauwing van het bloedvat zijn verholpen”, aldus Boer.
ARTIS Pheno wordt onderdeel van een nieuwe hybride operatiekamer bij ZGT Almelo. Deze operatiekamer is voorzien van vaste apparatuur. “Tot voor kort werd voor de beeldvorming in de operatiekamer mobiele doorlichtapparatuur gebruikt. Deze apparaten zijn veel minder geavanceerd dan ‘vaste apparatuur’ en daardoor ook minder geschikt voor de high-end procedures. Ook hebben deze mobiele apparaten minder vermogen dan de vaste systemen. Dit betekent dat de beeldkwaliteit van de mobiele systemen een stuk lager is dan die van de vaste angiosystemen. De hoge beeldkwaliteit van de ARTIS Pheno is essentieel voor veel van de genoemde procedures.”
Enkele kenmerken van de ARTIS Pheno op een rijtje:
Bron: www.siemens.com/press
Door: Wouter Hoeffnagel