Microsoft scande honderden oren voor ontwikkeling eerste draadloze oordopjes

Leesduur: +/- 3 min.
Microsoft komt met een antwoord op de AirPods van Apple en de Galaxy Buds van Samsung: de Surface Earbuds. De draadloze oordoppen kunnen bediend worden met een trackpad en werken met Microsoft Office. Ze kwamen tot stand na het scannen van honderden verschillende oren.

Bron: Video NowThis Future

Honderden verschillende oren scande Microsoft om tot het beste ergonomische ontwerp te komen voor de Surface Earbuds. het techbedrijf stelt dat je de oordoppen de hele dag in je oren kunt doen, omdat ze op twee plekken in je oren vastzitten. "We wilden het gevoel geven dat je de doppen de hele dag kunt dragen, omdat je niet merkt dat ze er zitten", zegt Kait Schoeck, hoofddesigner van de Earbuds, in een video over de oordoppen. Het ontwerpteam van Microsoft heeft er drie jaar over gedaan om het ontwerp af te ronden. Het resulteerde in oordoppen die voorzien zijn van Cortana, de virtuele assistent van Microsoft en aanrakingssensoren die vergelijkbaar zijn met het trackpad op een laptop. De Surface Earbuds kunnen real-time meer dan zestig talen vertalen. 

"Het idee dat je met de oordoppen in productiever kon zijn, was voor ons een belangrijke voorwaarde in het ontwerpproces", zegt Panos Pana, chief product officer, tegen 'NowThis Futre'. "Aan de andere kant wilden we ook een goede pasvorm, een die zo comfortabel is dat als je gaat fietsen of rennen, je nog steeds amper zou merken dat je oordoppen in hebt." Schoeck: "De oordoppen moesten zich echt 'versmelten' met de persoon die ze draagt. In ons onderzoek vonden we bepaalde 'contactpunten' in het oor, waardoor we niet één maar meerdere contactpunten konden maken. Daardoor merk je nauwelijks dat ze er zitten. We leerden ook al snel over het zwaartepunt en een pasvorm die stabiel genoeg moet zijn om met de oordoppen te kunnen communiceren. Als je een willekeurige geometrische vorm pakt, past dit nooit in elk oor op dezelfde manier. Door te kiezen voor een circulaire vorm, konden we een earbud creeëren die bij iedereen past."

Scans en modellen

De Surface Earbuds komen met drie paar verwisselbare siliconen opzetstukjes. Daarmee kunnen volgens het team 95 procent van de bevolking de oordoppen goed dragen. 'We hebben honderden scans gedaan en duizenden oren opgemeten en zo de meest comfortabele pasvorm bepaald." Microsoft gebruikte scans van de hoofden en lichamen van personen maar ook siliconen en waarheidsgetrouwe oormodellen om erachter te komen hoe de interactie tussen de oordoppen en het oor is. "Eén van de eigenschappen waar we naar hebben gekeken is de concha, de grote opening in het oor. Een ander kenmerk is de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van het oor. Tot slot hebben we gekeken naar de gehoorgang," Er werden verschillende prototypes gemaakt voordat het bedrijf uitkwam bij het definitieve product. "De eerste fase is af, maar we denken alweer constant na over mogelijke verbeteringen. 

De batterijen van de Earbuds gaan 24 uur mee en worden geleverd met een batterijhoes die de oordoppen op kan laden. De Surface Earbuds kosten 249 euro en zijn nu al in de VS beschikbaar. Wanneer ze in Nederland te koop zullen zijn, is nog onbekend.

Bron: NowThis Future/Bright.nl

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond