Milieuvriendelijke hoogbouw in hout

Leesduur: +/- 2 min.
Hout wordt door zijn duurzame karakter een steeds aantrekkelijker materiaal voor ontwikkelaars van hoogbouw. In Australië werd recent een nieuwe kantoortoren gerealiseerd die daar een fraai voorbeeld van is. Het is de hoogste houtbouw die in het land werd neergezet. Het houten skelet werd smaakvol afgewerkt met een glazen gevel waardoor de houtconstructie zowel aan binnen- als buitenzijde goed zichtbaar is gebleven.
Hoogbouw kan ook op vernieuwende manier

Een nieuwe hoogbouw kantorentoren in Australië is volledig opgetrokken uit hout.

Bron: Bates Smart

 

De nieuwe kantoortoren is een ontwerp van het Australische architectenbureau Bates Smart. Het gebouw telt 10 verdiepingen en heeft een hoogte van 45 m. Volgens de ontwikkelaars is dit de hoogste houtbouw van Australië en wordt het gezien als grensverleggend als het om houtbouw voor commerciële gebouwen gaat.

Waar normaal gesproken beton en staal vaak worden ingezet voor de realisatie van hoogbouw-kantoortorens, koos het architectenbureau voor hout. Het bureau koos voor gelijmd gelamineerd hout en kruislaag hout waarvan de productie een aanzienlijk kleinere CO2-uitstoot tot gevolg heeft dan die van staal of beton. Door de keuze voor deze houtsoorten konden veel onderdelen van het gebouw ook elders worden geprefabriceerd. Materiaalverspilling en verlies van kostbare bouwtijd worden zo tot een minimum beperkt. De volledige constructie stond in een periode van 15 maanden. De basis is een vakwerkconstructie van V-vormige kolommen die op elkaar zijn gestapeld en zo de vloeren dragen. Naast hun constructieve functie vervullen de kolommen ook een esthetische rol. 

De onderste verdieping bestaat uit een schaduwrijke zuilengalerij met cafés en restaurants. De negen verdiepingen erboven worden gebruikt als open kantoorruimtes. De dragende kolommen zijn strategisch gerangschikt waardoor het zicht zoveel mogelijk vrij blijft en een geprofiteerd kan worden van een maximum aan ruimteflexibiliteit. Volgens het architectenkantoor zorgt de constructiemethode voor een drastische vermindering van het energieverbruik terwijl de CO2-voetafdruk veel kleiner is. Andere duurzame functies zijn de regenwateropvang, de energiezuinige verlichting, een met groen bedekte muur in de centrale hal en zonwering van aluminium om het interieur koel te houden.

De nieuwbouw, in de volksmond inmiddels 25 King genoemd, naar de straat waaraan het ligt, is daarmee niet alleen uitnodigend en warm maar ook duurzaam tegelijk. Met het ontwerp speelt het architectenkantoor in op de vraag naar gebouwen waarin de natuur terugkomt en mensen zich meer op hun gemak voelen.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond