Nieuwe 3D-printers kunnen op micron-niveau printen

Leesduur: +/- 2 min.
Een tweetal nieuwe 3D-printers van de startup Nanofabrica zijn in staat op micron-niveau te printen. Dit maakt het mogelijk veel nauwkeurigere onderdelen te printen dan met eerdere technologie mogelijk was.
Bron: Pixabay / lppicture

Het bedrijf lanceert The Workshop System en The Industrial System, die beide geschikt zijn om met een micron-resolutie te printen. The Workshop Systems is gericht op het printen van prototypes en producten in kleine oplages, terwijl The Industrial System met zijn printbed van 5 bij 5 bij 10cm gericht is op massaproductie van precisieonderdelen. 

Uiteenlopende toepassingen

Met de nieuwe printers richt Nanofabrica zich op de productie van verschillende producten. Denk hierbij aan het printen van elektronicacomponenten, zoals connectoren en behuizingen. Deze onderdelen worden steeds kleiner en vereisen daardoor steeds nauwkeurigere productietechnologieën. De technologie van Nanofabrica maakt het mogelijk deze componenten te 3D-printen. 

Daarnaast richt Nanofabrica zich op het printen van optische componenten. Ontwikkel- en productietijd en -kosten zijn volgens de startup een belangrijke beperkende factor in de productie van dergelijke elementen. Met zijn nieuwe 3D-printers verwacht Nanofabrica de productietijd van dergelijke componenten te kunnen verkorten van maanden naar dagen, wat het mogelijk maakt de productiekosten met een factor 50 te verlagen. 

Ook kan de technologie worden ingezet om extreem nauwkeurige mallen te printen of mallen die zeer kleine details bevatten. Nanofabrica stelt dat mallen die met haar 3D-printers worden geprint tientallen tot duizenden injectiecycli kunnen doorstaan. Mallen hoeven hierdoor minder vaak te worden vervangen, waardoor klanten met een hogere snelheid onderdelen kunnen produceren tegen aanzienlijk lagere kosten.

ABS, PP en Keramiek

The Workshop System en The Industrial System zijn geschikt om verschillende materialen te printen. Het gaat hierbij om:

  • ABS - een veelgebruik materiaal dat onder meer geschikt is voor het printen van prototypes, optische componenten en micro-elektronica. 
  • PP - een sterk materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen dat wordt gebruikt in uiteenlopende sectoren, onder meer voor het produceren van elektronicacomponenten en sensoren. 
  • Keramiek - een materiaal waarin keramiek is verwerkt. Nanofabrica meldt eerder met succes materiaal dat voor 80% uit keramiek bestaat te hebben geprint. Momenteel werkt de R&D-afdeling van de startup aan een materiaal dat voor bijna 100% bestaat uit keramiek en met een resolutie van 1 micron kan worden geprint. 

Verschuiving richting miniaturisatie

"Er is een gestage verschuiving gaande richting miniaturisatie, met veel toepassingen die extreme niveau's van micron- en sub-micron nauwkeurigheid vereisen op macro- en microcomponenten en er is veel potentie voor een AM (red: Additive Manufacturing) platform dat deze trend kan ondersteunen", zegt Jon Donner, CEO van Nanofabrica, in een toelichting tegenover 3D Printing Industry. 

Prijzen van The Workshop System en The Industrial System zijn niet bekend gemaakt. Meer informatie kan worden aangevraagd via de website van Nanofabrica.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Nanofabrica

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond