Nieuwe oplossing verbindt machines met de cloud zonder programmeerwerk

Leesduur: +/- 3 min.
Door een machine met de cloud te verbinden is het mogelijk op afstand allerlei data te verzamelen over zowel de werking als status van een machine en de machine in sommige gevallen zelfs aan te sturen. Hoe verbindt je echter een mobiele machine of een voertuig met de cloud? TTControl lanceert hiervoor een end-to-end oplossing.
Cloud computing (bron foto: Pixabay / wynpnt)

TTControl is een joint venture van TTTech Computertechnik en HYDAC International. De organisatie heeft een end-to-end oplossing ontwikkeld waarmee voertuigen en mobiele machines met de cloud kunnen worden verbonden. Een cloudplatform geeft vervolgens inzicht in en toegang tot deze systemen. 

Cloud connectivity toevoegen

De oplossing kan door machinebouwers tijdens het bouwen van een machine worden verwerkt om cloud connectiviteit toe te voegen. Eigenaren van machines kunnen daarnaast met behulp van de oplossing hun bestaande machines retrofitten met deze connectiviteit. Ook richt TTControl zich op fleet owners die meer inzicht en controle willen krijgen over hun wagenpark.

De connectiviteitsoplossing bestaat uit verschillende componenten. De basis bestaat uit de TTConnect Wave, een Internet of Things (IoT) gateway die specifiek is ontwikkeld om voertuigen en machines via een draadloze of cellulaire interface met de cloud te verbinden. De gateway is geschikt voor extreme omstandigheden, zoals temperaturen van -40 tot +85 °C. Daarnaast is het apparaat gecertificeerd voor zowel IP67 als IP69K, wat betekent dat het apparaat beschermd is tegen stof, dompeldicht is en bestand is tegen een hoge vochtigheidsgraad.

TTConnect Cloud Service

Deze gateway is voorzien van een SIM-kaart, die het mogelijk maakt een cellulaire verbinding op te zetten om te kunnen communiceren met TTConnect Cloud Service. Dit cloudplatform geeft op afstand toegang tot data van verbonden machines, die wordt verzameld in een portal. Deze portal kan naar wens worden vormgegeven. Om gebruik te maken van het platform is geen programmeerkennis vereist. Machinebouwers kunnen via het cloudplatform daarnaast zogeheten over-the-air updates naar machines distribueren. Deze updates worden verspreid via internet, zonder dat een machine fysiek met bijvoorbeeld een laptop hoeft te worden verbonden. 

De mogelijkheid machinedata via de cloud uit te lezen biedt verschillende voordelen. Zo kunnen machinebouwers inzichten van eigenaren van machines of fleetowners verzamelen en deze inzichten als feedback inzetten om met toekomstige producten extra toegevoegde waarde te bieden voor klanten. Ook kunnen machinebouwers op basis van deze inzichten aanvullende applicaties en services ontwikkelen om klanten verder te ondersteunen. 

Op afstand inzicht in machinedata

Machine operators kunnen op afstand inzicht krijgen in de status van machines en hierdoor de beschikbaarheid van machines optimaliseren. Doordat informatie in real-time beschikbaar is kan de status van een machine continu worden gemonitord om indicaties van potentiële aanstormende technische problemen op te merken. Dit maakt het mogelijk preventief in te grijpen en bijvoorbeeld een component te vervangen voordat de werking van de machine wordt verstoord. Daarnaast kunnen de prestaties van machines worden gemonitord, wat het mogelijk maakt prestaties te vergelijken en te optimaliseren. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: TTConnect
Bron foto: Pixabay / wynpnt

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond