Philips neemt bedrijf gespecialiseerd in 3D-hartbeelden over

Leesduur: +/- 3 min.
Philips neemt EPD Solutions over, een bedrijf dat is gespecialiseerd in systemen waarmee in real-time 3D-beelden van de hartfunctie kunnen worden gemaakt. De apparatuur van het bedrijf helpt hartritmestoornissen te behandelen.
Philips Azurion (bron foto: Philips)

Het Nederlandse Philips betaalt 250 miljoen euro voor EPD Solutions. Indien het nieuwe dochterbedrijf bepaalde doelstellingen weten te realiseren kan dit bedrag verder oplopen tot 460 miljoen dollar. EPD Solutions is opgericht door Shlomo Ben-Haim, die eerder als hoogleraar Medicijnen, Fysiologie en Biofysica verbonden was aan de Amerikaanse Harvard University en de Israëlische technische universiteit Technion. 

Biosense

Ben-Haim is geen onbekende in de wereld van medische technologie. Hij is betrokken geweest bij het oprichten van meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in medische apparatuur en biomedische wetenschappen. Zo richtte Ben-Haim eerder Biosense op, een bedrijf dat een oplossing ontwikkelde om 3D-kaarten van het hart te maken. Dit bedrijf werd door de hoogleraar voor 427 miljoen dollar verkocht aan Johnson & Johnson, die de technologie van Biosense combineerde met de Webster katheter. Het bedrijf gaat sindsdien als Biosense-Webster door het leven en is een belangrijke groeimotor voor Johnson & Johnson. 

Nu wordt dus opnieuw een bedrijf van Ben-Haim overgenomen door een grote speler in de markt. Frans van Houten, CEO van Royal Philips, wijst erop dat de systemen van EPD Solutions gedetailleerde anatomische informatie van het hart in 3D kunnen weergeven tijdens de handeling van hartritmestoornissen. Dit is volgens Van Houten uniek in de sector. 

"De technologie heeft de potentie de belangrijkste nog ontbrekende benodigdheden voor real-time beoordeling van behandelingen te adresseren, wat één van de meest significante beperkingen is van de huidige zorgstandaard. Deze overname versterkt ons vermogen om het leven van patiënten met een hartritmestoornis te verbeteren en is in lijn met ons strategische plan om ons portfolio met beeldgeleide interventie-oplossingen te verbreden en langetermijngroei voor Philips te realiseren."

Ablaties

De apparatuur van EPD Solutions stelt artsen in staat ablaties uit te voeren. Een ablatie is een behandeling waarbij hartritmestoornissen worden verholpen door bewust littekens aan te brengen op specifieke plekken op het hartweefsel. Deze littekens blokkeren elektrische prikkels die het hart verstoren en hartritmestoornissen veroorzaken. 

Ablaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van een katheter, die in veel gevallen via de lies in de bloedbaan worden gebracht. De oplossing van EPD stelt artsen in staat deze katheters via medische beelden te volgen, waardoor zij de positie van een katheter zeer nauwkeurig kunnen bepalen en deze visueel naar de gewenste plek kunnen leiden. Een belangrijke eigenschap van het systeem van EPD is dat de medische beelden in real-time worden weergegeven.

Combineren met eigen beeldvormende systemen

Philips levert al langer zelf beeldvormende systemen. Een voorbeeld is Philips Azurion, een platform voor beeldgeleide interventies dat artsen in staat stelt in het interventielab allerlei gangbare en complexe ingrepen te verrichten. Deze oplossingen wil Philips combineren met het systeem van EPD Solutions. De oplossing die hierdoor ontstaat met elektrofysiologen beter in staat stellen katheters nauwkeurig te sturen om hartritmestoornissen in kaart te brengen en te behandelen. 

Het systeem van EPD Solutions is in februari 2018 voorzien van een Europese CE-markering. In de Verenigde Staten moet de oplossing nog worden goedgekeurd. De oplossing is gebaseerd op door EPD zelf ontwikkelde agoritmes en elektromagnetische sensoren die worden gecombineerd met standaard elektrofysiologische katheters. Verschillende Europese ziekenhuizen maken al gebruik van de oplossing van EPD Solutions. 

Ben-Haim en team aan de slag bij Philips

Als onderdeel van de overname treden de werknemers van EPD toe tot business unit van Philips die zich richt op beeldgeleide interventies. Ook oprichter Ben-Haim gaat bij Philips aan de slag om het bedrijf te helpen op basis van de overname een nieuwe business op te bouwen. 

Philips verwacht de overname van EPD Solutions in juli af te ronden. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Philips (foto)
Bron: EPD Solutions

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond