Philips neemt fabrikant van pulsoximeter voor de neusvleugel over

Leesduur: +/- 2 min.
Philips neemt Xhale Assurance over. Dit Amerikaanse bedrijf heeft een pulsoximeter ontwikkeld die op de neusvleugel wordt geplaatst. Dit maakt het mogelijk betrouwbare metingen te maken onder omstandigheden waarin de vingertoppen geen bruikbaar signaal opleveren.
De Assurance Nasal Alar SpO2 Sensor (bron: Philips)

Traditionele oximeters worden op de vingertoppen van een patiënt aangebracht. Xhale Assurance stelt echter dat deze locatie niet optimaal is om het zuurstofgehalte van het bloed te meten; "Door de afstand tot het hart kunnen vinger-gebaseerde oximeters resulteren in een langzamere detectie van veranderingen in het zuurstofgehalte, wat kritieke besluitvorming kan vertragen", meldt het bedrijf. 

Meten op de neusvleugel

Het bedrijf heeft daarom de Assurance Nasal Alar SpO2 Sensor ontwikkeld. Deze oximeter wordt op de neusvleugel van een patiënt aangebracht. De neusvleugel  bevat zowel externe als interne halsslagaderen, waarvan de laatste de hersenen van bloed voorzien. Dit maakt de neusvleugels volgens de fabrikant een ideale locatie vormen om de hartslag en het zuurstofgehalte van het bloed te monitoren. De oximeter is bedoeld voor eenmalig gebruik

Doordat de neusvleugel een sterker signaal oplevert kan de Assurance Nasal Alar SpO2 Sensor ook bij een verminderde bloedcirculatie het zuurstofgehalte in het bloed nauwkeurig meten. De wegwerpsensor levert hierdoor bruikbare metingen op onder omstandigheden waarin traditionele oximeters voor de vingertoppen geen bruikbare metingen meer opleveren. 

Beter bereikbaar 

Daarnaast wijst de fabrikant erop dat de handen van een patiënt tijdens operaties vaak bedekt zijn, wat de toegang tot de oximeter voor anesthesisten bemoeilijkt. Door zijn plaatsing op de neusvleugel is de Assurance Nasal Alar SpO2 Sensor eenvoudiger te bereiken, wat het werk van de anesthesist vereenvoudigd. Ook is de kans dat de sensors door bijvoorbeeld bewegingen van de patiënt verschuiven of loskomen kleiner, meldt het bedrijf. 

Met de overname van Xhale Assurance wil Philips zijn portfolio met oplossingen voor het monitoren van de zuurstofsaturatie uitbreiden. “De neusvleugelsensor van Xhale Assurance biedt uitzonderlijke klinische mogelijkheden en versterkt ons aanbod op het gebied van patiëntmonitoring met een vernieuwende pulse-oxymetertechnologie”, aldus Felix Baader, hoofd Monitoring & Analytics bij Philips. “De sensortechnologie biedt tevens mogelijkheden om metingen van andere fysiologische parameters te ontwikkelen. Ik ben er erg blij mee dit ons meer mogelijkheden geeft om de veiligheid van patiënten te vergroten, de klinische workflow te ondersteunen, de efficiëntie van zorgverleners te verbeteren en onze klanten te helpen op waarde gebaseerde zorg te implementeren.”

Financiële details over de overname zijn niet bekend gemaakt.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Philips (foto)
Bron: Xhale Assurance

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond