Samsung maakt 'onbreekbaar' smartphone-scherm

Leesduur: +/- 2 min.
Samsung heeft een scherm geïntroduceerd dat onbreekbaar zou zijn. Het OLED-scherm is inmiddels uitgebreid getest en goedgekeurd door een officiële Amerikaanse instantie.

Samsung Display liet het nieuwe scherm, dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd, testen door Underwriters Laboratories (UL), een officieel testbedrijf voor OSHA, de Occupational Safety and Health Administration van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het bedrijf gebruikte methoden volgens militaire standaarden om het apparaat te evalueren. Het liet het display onder andere 26 keer vallen van een hoogte van meer dan een meter. Ook werd het blootgesteld aan extreme temperaturen (-32 en 71 graden). In alle gevallen bleef het display intact.

OLED 

Het display bestaat uit een flexibel OLED-scherm aangevuld met een 'onbreekbaar' substraat. Daarnaast is het scherm voorzien van een plastic overlaag om extra bescherming te bieden. Dit is compleet anders dan bestaande flexibele displays, waarvan het venster bedekt is met glas en met veel impact kunnen versplinteren. 
"Het versterkte kunststofraam is vooral geschikt voor draagbare elektronische apparaten, niet alleen vanwege de onbreekbare eigenschappen, maar ook vanwege het lichte gewicht, de doorlaatbaarheid en de hardheid, die allemaal sterk op glas lijken", zegt Hojung Kim, algemeen directeur van Samsung in een persbericht. 

Samsung publiceerde eerder deze week een video op YouTube waarin het 'onbreekbare' plastic paneel in actie werd getoond. Daarin vergelijkt een persoon het beeldscherm in het kunststof venster met alternatieven die zowel flexibele substraten als conventioneel glas gebruiken. Het duurzame paneel wordt vervolgens herhaaldelijk met een hamer geraakt en vertoont hierbij geen schade.

Om de lat een beetje op te hogen, werd het scherm ook meerdere keren neergelaten van een hoogte van 1,80 meter, aanzienlijk hoger dan de Amerikaanse militaire standaard. Ook daarin bleef het scherm aan zowel de zijkant als de voorkant in tact en werkend. 

Gorilla Glass

Het onbreekbare display zou concurrentie kunnen gaan vormen voor het zogenoemde Gorilla Glass van het Amerikaanse technologiebedrijf Corning. Deze technologie, die in de loop der jaren steeds meer werd gebruikt voor smartphones, wordt algemeen beschouwd als de marktleider op het gebied van schermbeveiligingstechnologie. Maar als het display van Samsung net zo goed is als dat van Samsung en UL, kan dit een echte concurrent zijn, zo stellen experts. 

Het is niet duidelijk wanneer de schermen daadwerkelijk in productie wordt genomen. Samsung heeft wel aangekondigd het vouwbare en onbreekbare scherm ook toe te willen passen op elektronische apparaten in bijvoorbeeld de autoindustrie, defensie en het onderwijs. 

 

Bron: Samsung/Tom's Guide

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond