Hoewel er steeds meer proeven worden gedaan met autonome schepen zonder bemanning, blijven er vooralsnog mensen nodig om de schepen aan te meren. Maar ook dat zou binnenkort kunnen veranderen dankzij een nieuw geautomatiseerd afmeersysteem op basis van zuigkracht.
Normaal gesproken worden schepen aan pieren vastgemaakt met dikke touwen of trossen. Het ene uiteinde hiervan wordt vastgemaakt aan een bevestigingspunt op het dek van het schip, terwijl het andere uiteinde wordt vastgemaakt aan de kade of de pier. Daarvoor zijn werknemers nodig die de trossen laten vieren en vast- en losmaken. Een nieuw systeem van het Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM) is bedoeld als alternatief voor dit soort teams. Het zou de werkzaamheden aan wal verder automatiseren.
Het afmeren van schepen begint eigenlijk al met een sleepboot die het schip de haven in leidt. Daar komt het schip tot stilstand tegen een rij schokabsorberende bumpers langs de zijkant van de pier. Zodra het schip dat heeft gedaan, wordt het over de lengte van het schip met trossen vastgelegd aan bolders.
Rubberen zuignappen
Het platform dat door KIMM is ontwikkeld bevat een reeks rubberen zuignappen die tegen de romp van het schip drukken. Zodra ze dat doen, creëert een geïntegreerd hydraulisch systeem een vacuüm in elk van de nappen, waardoor deze aan het schip blijven ‘kleven’.
Het geheel kan verticaal en horizontaal ten opzichte van de pier bewegen, waardoor het systeem zich aan de romphoek van elk schip kan aanpassen en met het schip kan meebewegen met de getijden. Om een goede afdichting te behouden, zuigt het hydraulische systeem het vacuüm eenmaal per uur opnieuw aan. Wanneer het tijd is voor het schip om te vertrekken, wordt de zuigkracht opgeheven en het systeem teruggetrokken.
Het geautomatiseerde afmeersysteem is een belangrijke vooruitgang in het veilig aanmeren van autonome schepen en zal een centrale rol spelen in de ontwikkeling van slimme haveninfrastructuur. KIMM verwacht dat deze oplossing de nieuwe standaard wordt voor operationele veiligheid en efficiëntie in de hele maritieme wereld.