Na een mislukte poging in 2017 is het Noorse Offshore Sensing erin geslaagd in een onbemand vaartuig de Atlantische Oceaan te laten oversteken. De Sailbuoy Met, zoals het vaartuig wordt genoemd, stak op 7 juni 2018 in Newfoundland van wal om op 26 augustus zo’n 3.000 km oostelijker aan te meren in Ierland.
Afgelopen jaar legde de Sailbuoy Wave van hetzelfde bedrijf in 2 maanden tijd zo’n 4500 km af. Uiteindelijk werd het vaartuig opgepikt door een vissersboot halverwege de Atlantische Oceaan. Na onderzoek van het vaartuig bleek dat een losse schroef kortsluiting had veroorzaakt in het automatische piloot-systeem. Zonder dat bleek de missie niet uitvoerbaar. Maar ook op zee geldt: de aanhouder wint.
De Sailbuoy is ontwikkeld als een offshore sensorplatform dat via de satelliet instructies krijgt. Het volgen van het vaartuig en het verzamelen van data verlopen via hetzelfde Iridium satellietsysteem. De sensoren worden onder meer ingezet voor onderzoek naar de waterkwaliteit, detectie van olielekkages, golfmetingen en het verzamelen van meteorologische en oceanografische gegevens. Voor de verplaatsing wordt gebruik gemaakt van de wind. Zonnepanelen aan de bovenzijde van het vaartuig zorgen via een batterij-set voor voeding van de elektronica.
Volgens Offshore Sensing varieerden de windomstandigheden tijdens de reis van absolute windstilte tot orkaanachtige omstandigheden. Niets weerhield het onbemande vaartuig er blijkbaar van om Ierland te bereiken. Op de ‘teller’ stonden bij aankomst zo’n 5100 kilometer.