Steeds meer ondernemers zien nut van gebruik exoskelet

Leesduur: +/- 2 min.
Het exoskelet begint steeds meer zijn weg te vinden naar de industriële werkvloer. Laatst schreven we bijvoorbeeld nog over Ford, dat het uitwendige skelet heeft geïntroduceerd in zijn fabrieken. Ook in Nederland wordt het voor veel ondernemers een serieuze optie, zo bleek laatst uit een gezamenlijke kennissessie in Helmond.

Woensdag 29 augustus kwamen veertig ondernemers bij elkaar bij Sunrise Medical in Helmond om kennis te maken met ‘het exo-skelet’. Een exo-skelet of uitwendig skelet ondersteunt en versterkt het lichaam, daar waar het belast wordt. Het resultaat? Minder uitval, een hogere productiviteit en meer kans op duurzame inzetbaarheid. Steeds meer maakbedrijven introduceren het exo-skelet op de werkvloer, onlangs deed Ford dit nog in alle fabrieken wereldwijd. In onderstaande video is te zien hoe dit in z'n werk gaat:

Het vraagstuk rondom hogere productiviteit en duurzaamheid voor veel ondernemers belangrijk, zegt Ton Hagelstein, projectleider van Lerend Leven dat deze bijeenkomsten organiseert. ‘Tijdens onze Connected Learning bijeenkomsten leren MKB-bedrijven van de kennis en praktijkervaringen van andere bedrijven die voorloper zijn binnen een bepaald thema. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking met het onderwijs en de overheid. Mooi is dat we dit samen met Brainport doen. Daarmee bieden we bedrijven uit de Keyportregio toegang tot het businessnetwerk van Brainport.’

Robotisering en automatisering

Op 3 oktober wordt er nog een bijeenkomst georganiseerd over Sensoring (IoT) voor de maakindustrie bij The Innovation Playground in Roermond en op 31 oktober over Virtual Reality, Augmented Reality en Digital Twin bij Blue Tea in Ittervoort.

Aanmelden kan via onderstaande links: 

Woensdag 3 oktober Sensoring (Internet of Things) in de Maakindustrie, Roermond

Woensdag 31 oktober Augmented Reality, Virtual Reality en Digital Twin, Ittervoort

De bijeenkomst over het exo-skelet wordt nog dit jaar herhaald bij een bedrijf in de Keyportregio. Een exo-skelet is vooral inzetbaar bij maakbedrijven, logistiek, agribusiness en de automotive branche. Denk aan orderpickers of automonteurs, mensen die veel moet tillen of voorover gebogen staan. Met het exo-skelet  ondersteun je de gewrichten en belast je de rug veel minder.

Zelf aan de slag

Tijdens de bijeenkomst op 29 augustus konden de deelnemers het exo-skelet zelf uitproberen. Je kon zien hoe het in de praktijk van Sunrise Medical ,wereldleider in het ontwerpen en produceren van handbewogen en elektrische rolstoelen, scootmobielen, werd toegepast. En wie echt geïnteresseerd was, kon zich aanmelden voor een proefperiode. Dan kun je het exo-skelet onder deskundige begeleiding een paar maanden binnen je eigen bedrijf uitproberen. In deze proefperiode wordt er uitgebreid getest en geëvalueerd. Er zijn nu al vijf bedrijven die er concreet mee aan de slag willen.

 

Bron: Keyport2020

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond