Under - het eerste onderwaterrestaurant wordt aan wal gebouwd

Leesduur: +/- 2 min.
De bouw van Under, het eerste onderwaterrestaurant van Europa, vordert gestaag. Bezoekers van het toekomstige restaurant gaan niet gewoon uit eten, maar beleven vooral een ongekende architectuurervaring. De architectuur, het menu en de missie om het grote publiek te informeren over de biodiversiteit onder water, maken van Under een bijzondere en alle zintuigen prikkelende ervaring. De opening van het Noorse restaurant staat gepland voor 2019.
Under wordt het grootste Europese onderwaterrestaurant

In 2019 kunnen bezoekers van dit restaurant genieten van de onderwaterwereld.

Bron: Snøhetta

Het bouwwerk van de hand van het Noorse architectenbureau Snøhetta, wordt momenteel aan land gebouwd op een duwbak op enkele honderden meters afstand van de plaats waar het restaurant uitendelijk moet komen. Op die locatie komt Under  vijf meter onder het wateroppervlak op de zeebodem te liggen. De gigantische betonconstructie zal binnenkort worden afgezonken. Dat afzinken en het veilig vastleggen van de constructie aan de zeebodem zijn kritieke momenten in het bouwproject.

Het 11 x 4 meter grote panoramische raam van acryl zal als een gezonken periscoop gaan dienen. Bezoekers van het restaurant krijgen zo fantastisch zicht op de zeebodem. De veranderingen hierin gedurende de seizoenen en als gevolg van wisselende weersomstandigheden kunnen zo zelf worden ervaren. Dat is nog eens iets anders dan het aquarium bij het Chinese restaurant om de hoek. Sterker nog, de constructie zal opgaan in het onderwatermilieu en een kunstmatig mosselrif gaan vormen.

Voor de bouw van het onderwaterrestaurant zijn niet alleen alle technieken ingezet die ook aan land worden gebruikt maar ook die van de offshore-industrie om het restaurant water- en weerdicht te maken. Ook is succesvol onderzocht in hoeverre het restaurant bestand is tegen grote golven die slechts eens in de honderd jaar kunnen optreden.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond