Vakbeurs Materials laat belang van materiaalkeuze zien

Leesduur: +/- 3 min.
We staan niet altijd stil bij welke materialen zich om ons heen bevinden. Dat terwijl over heel veel materialen zeer uitgebreid is nagedacht. De vakbeurs Materials in Veldhoven springt hierop in en heeft dit jaar als thema: De rol van materialen in het succes van een product.

Materialen zijn de bouwstenen van alles om ons heen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar waar zijn onze auto’s, machines en smartphones zonder een goede, sterke basis? Bijna vergeten we hoe bijzonder materialen zijn en welke uitdagingen het keuze-, creatie-, design- en productieproces met zich mee brengt.

De zesde editie van Materials, vakbeurs en congres, op 30 en 31 mei in Veldhoven, wil bezoekers inspireren over oplossingen voor onder andere corrosie, slijtage, hechtingen, lichtgewicht, vermoeiing en hergebruik. Speciale aandacht dit jaar gaat naar productdesign, circulaire economie en smart materials. Tijdens Materials ontdekt de bezoeker welke rol materialen spelen in het succes van zijn product. Zo doet hij inzichten op met betrekking tot de keuze van materialen en bijbehorende technieken bij de (her)ontwikkeling van uw product(en). Ook dit jaar presenteert Materials een all-in concept gebaseerd op de vier bouwstenen:
• (nieuwe) Materialen
• Materiaalanalyse
• Verbindingstechnieken
• Oppervlaktetechnieken.
Elk met een eigen zone op de beursvloer en een aansprekend congresprogramma.

Lezingentrack ‘Smart Materials’
Het congresprogramma biedt ruim veertig lezingen, verdeeld over de vier bouwstenen. Op 31 mei vindt de speciale lezingentrack ‘Smart Materials’ plaats in samenwerking met PI Benelux, ASML en TUD/Holst Centre. Tijdens de vier lezingen in deze track delen de sprekers de laatste onderzoeks- en applicatietrends van slimme materialen. Tevens is er op Materials een Smart Materials paviljoen waar enkele voorbeelden worden tentoongesteld.

Parallel aan het lezingenprogramma gaat er speciale aandacht uit naar het thema circulaire economie. Zo verzorgt Holland Chemistry op 31 mei een gratis workshop met daarin vier plenaire sessies waarin het recyclen en hergebruiken van kunststoffen en composieten centraal staan. Deze workshop wordt mede georganiseerd door NRK en TI COAST.

Materiaaldoktoren
Materials 2018 is dé plek om direct oplossingen te vinden voor materiaaluitdagingen. Men kan zijn uitdaging voorleggen aan een van de Materiaaldoktoren, beide dagen te vinden op de beursvloer. Deze Materiaaldoktoren helpen met het stellen van de juiste diagnose en geven gratis behandeladvies.

Matchmaking
Tijdens Materials 2018 organiseert Mikrocentrum in samenwerking met de Kamer van Koophandel en het Enterprise Europe Network een B2B Matchmaking. Deze Meet & Match brengt materiaalspecialisten, productontwikkelaars, product designers, engineers, onderzoekers, SMEs, OEMs, toeleveranciers en intermediairs samen en faciliteert zo laagdrempelig het leggen van nieuwe contacten. Deelnemers kiezen vooraf welke personen zij willen ontmoeten tijdens de 30 minuten durende sessies. Voor meer informatie klik hier.

Product design in de spotlights
De zesde editie zet (product)design extra in de spotlights. Dit wordt onderstreept door de samenwerking met BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers). Onderwerpen die Materials extra onder de aandacht brengt zijn: design, materiaalkeuze, software, hergebruik, circulaire economie en biomimicry. Hiermee laat Materials het belang zien van vroeg in het ontwerpproces nadenken over materiaalkeuze en de bijbehorende technieken zoals oppervlaktebehandelingen en verbindingen.

Met 75 exposanten op de beursvloer die het brede materialengebied bestrijken en ruim 40 lezingen in het congresprogramma, geeft Materials nieuwe inzichten in het gehele materiaalkunde spectrum. Bezoeken is gratis.

Foto: Mikrocentrum/Materials 2017.

www.materials.nl

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond