Van Oord gaat nieuwe innovatieve funderingen installeren in Duitsland

Leesduur: +/- 2 min.
Van Oord heeft de financiering rond gekregen voor twee pilot-windturbines op offshore windpark Deutsche Bucht. Op het project wordt een nieuw type fundatie getest, de zogenaamde Mono Bucket, en voorzien van een 8.4 MW turbine.  Aanvullend op het Balance of Plant contract voor het windpark zal Van Oord ook verantwoordelijk zijn voor de productie en installatie van deze Mono Bucket funderingen. 

Northland Deutsche Bucht GmbH maakte onlangs bekend dat het Deutsche Bucht Mono Bucket pilot demonstrator (“Demo”) project financial close heeft bereikt. Deutsche Bucht is het derde offshore windpark op de Noordzee van het Canadese energiebedrijf Northland Power. Het wordt het eerste windpark waarbij dit nieuwe type fundering onder commerciële omstandigheden wordt uitgetest. De Mono Bucket fundering bestaat uit een stalen cilinder, de 'suction-bucket' genaamd, waarop een schacht is gemonteerd. Daarop worden een transitiestuk en een windturbine van 8,4 MW geïnstalleerd.

Voordelen

Het voordeel van de suction-bucket-constructie is dat de suction-bucket door middel van zijn eigen gewicht en een vacuüm stevig in de zeebodem wordt verankerd. Hierdoor hoeven er geen monopiles te worden geheid, zodat er geen maatregelen tegen geluidsoverlast hoeven te worden genomen, zoals bellenschermen. Dit heeft duidelijke milieuvoordelen, zoals minder verstoring voor de bruinvissen. Daarnaast kan de Mono Bucket aan het einde van zijn levensduur volledig van de zeebodem worden verwijderd.

Offshore-windpark Deutsche Bucht

Het windpark Deutsche Bucht zal in totaal 33 windturbines omvatten, waarvan 31 op monopiles en twee op Mono Buckets. Het moet een vermogen gaan leveren van 269 MW,  voldoende om circa 328.000 huishoudens per jaar van groene stroom te voorzien. De offshore-constructiewerkzaamheden voor het windpark gaan naar verwachting deze zomer van start. De Mono Bucket funderingen worden in het tweede kwartaal van 2019 geïnstalleerd. De planning is dat het windpark in de tweede helft van 2019 in gebruik wordt genomen.

 

Bron + foto's: Van Oord

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond