Volkswagen wil elektrische platform PPE toch delen

Leesduur: +/- 2 min.
Volkswagen Group is in gesprek met andere autofabrikanten over het delen van zijn technologie die de basis vormt voor toekomstige elektrische automodellen van de merken Porsche en Audi. Ulrich Widmann, hoofd development bij Audi, stelt dat andere partijen interesse hebben in de technologie.
Bron foto: Pixabay / MabelAmber

Bron foto: Pixabay / MabelAmber

"We voeren gesprekken. Het delen van technologie creëert schaalvoordelen die nodig zijn om voor een kanteling in elektrische voertuigen te zorgen, zowel economische als ecologisch", zei Widmann tijdens een persbriefing in het Duitse München, meldt persbureau Bloomberg.

PPE-platform

Met welke fabrikanten Volkswagen gesprekken voert is niet bekend; Widmann wil geen partijen bij naam noemen. De gesprekken draaien om Premium Platform Electric (PPE), dat wordt ontwikkeld door Porsche en Audi. Het PPE-platform vormt de basis voor elektrische modellen die de merken vanaf 2021 op de markt brengen.

Michael Dean, analist bij Bloomberg Intelligence, stelt dat vooral kleine autofabrikanten interesse zullen hebben in de technologie. "Gezien de enorme research en development investering die nodig is om voor de transitie naar accu-gebaseerde elektrische voertuigen, kunnen kleine luxemerken zoals Aston Martin, McLaren en Maserati geïnteresseerd zijn", aldus Dean. "Je kunt echter ook BMW en Mercedes niet uitsluiten, die beide een Duitse premium oplossing willen leveren."

Modulair Electric Drive Toolkit

Volkswagen zet al langer op grote schaal in op het elektrificeren van zijn automodellen. Zo kondigde het bedrijf in maart aan de komende tien jaar zo'n 70 nieuwe elektrische voertuigen op de markt te willen brengen. De modellen worden gebaseerd op het Modulair Electric Drive Toolkit (MEB), een architectuur die een uniforme basis vormt voor elektrische voertuigen van Volkswagen. Eerder toonde Volkswagen onder meer de elektrische bestelbus ID.BUZZ, de elektrische cross-over ID.CROZZ en de elektrische sedan ID.VIZZION. Het bedrijf kondigde toen al aan het MEB-platform te willen delen met partners.

De gesprekken die Volkswagen nu voert hebben betrekking op het PPE-platform. Dit platform is gericht op sportieve elektrische voertuigen, die onder meer onder de merknamen Audi en Porsche op de markt zullen worden gezet. Opvallend is dat Volkswagen Group in maart tijdens zijn jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering nog aangaf het PPE-platform exclusief beschikbaar te stellen voor modellen binnen het eigen concern. Nu blijkt het bedrijf dus toch bereid het platform te delen. 

Concept car

Tijdens de persbriefing werd ook een nieuwe concept car van Audi gepresenteerd. Details over het voertuig zijn niet bekend, maar vermoedelijk moet het model de concurrentie aangaan met Tesla's Model 3. Het voertuig kan vanaf 2021 op de markt verschijnen, meldt Volkswagen Group, aldus ontwerper Marc Lichte.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond