Volledig elektrische veerboot maakt eerste tocht

Leesduur: +/- 1 min
We hebben eerder al een paar volledig elektrische veerboten gezien die niet alleen stilletjes maar ook op een milieuvriendelijke manier mensen, auto's en goederen van de ene naar de andere haven in Noord-Europa brengen. De nieuwe veerboot Ellen is naar verluidt de grootste elektrische veerboot ter wereld. De eerste commerciële tocht tussen twee Deense eilanden vond recent plaats.
Veerboot Ellen is begin september in gebruik worden genomen

De volledig elektrische veerboot Ellen doet sinds deze maand dienst tussen twee Deense eiland.

De elektrische, batterij aangedreven, vervangt een bestaande diesel-aangedreven veerboot tussen de Deense eilanden Ærø en Als. Deze maand werd Ellen officieel in dienst genomen. De milieuvriendelijke veerboot is 59,5 meter lang en 12,8 meter breed en heeft een diepgang van 2,5 meter.

Ellen's romp werd in Polen vervaardigd waarna de veerboot werd uitgerust met elektrische motoren van het Finse Visedo. De 4,3-MWh lithium-ion accu is afkomstig van het Zwitserse bedrijf Leclanché SA. De actieradius van Ellen is 22 zeemijl (35 km) terwijl ze een snelheid van 15,5 knopen (28,5 km/u) behaalt. In totaal kunnen zo’n 30 voertuigen en 200 passagiers worden vervoerd en zullen er dagelijks tot zeven retourtochten worden gemaakt.

Ellen levert jaarlijks een behoorlijke milieubesparing: er komen jaarlijks 2000 ton minder CO2, 42 ton minder NOX, 2,5 ton minder schadelijke deeltjes en 1,4 ton minder SO2 in de atmosfeer vrij.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond