Walmart implementeert 360 schoonmaakrobots en experimenteert met robotkok

Leesduur: +/- 3 min.
Walmart zet in op robots. De winkelketen gaat 360 schoonmaakrobots inzetten in haar Amerikaanse vestigingen. Deze robots zijn in staat vloeren van winkels te reinigen zonder dat een menselijke medewerker toezicht hoeft te houden. Daarnaast voert het bedrijf naar verluid testen uit het Flippy, een gerobotiseerde keukenassistent die Walmart wil inzetten om etenswaren geautomatiseerd te frituren.
Een schoonmaakrobot van Brain Corp bij Walmart (bron foto: Brain Corp)

Het roboticabedrijf Brain Corp maakt bekend een deal te hebben gesloten met Walmart. De Amerikaanse winkelketen implementeert in totaal 360 schoonmaakrobots van het bedrijf in zijn winkels. De robots moeten tegen het einde van het fiscale jaar van Walmart op 31 januari 2019 actief zijn. 

BrainOS

De robots zijn voorzien van een besturingssysteem genaamd BrainOS, wat de robots in staat stelt geheel autonoom te opereren in winkels. Hiermee automatiseert het bedrijf werkzaamheden die momenteel nog handmatig worden uitgevoerd; werknemers van Walmart poetsen de vloer op dit moment met schoonmaakmachines die handmatig bediend moeten worden. 

De schoonmaakrobots nemen hiermee veel werk uit handen. Werknemers hoeven de robots slechts eenmaal handmatig door de winkel te rijden, waarbij de robot de winkel in kaart brengt. Na deze initiële rit kan de robot geheel autonoom door de winkel navigeren. De robots kunnen door medewerkers vervolgens met één druk op de knop aan het werk worden gezet. Met behulp van sensoren wordt de aanwezigheid van mensen en andere obstakels gedetecteerd, waarop de robot automatisch zijn route aanpast. 

BrainOS is een besturingssysteem dat Brain Corp heeft ontwikkeld om traditionele apparaten slim te maken. Het besturingssysteem kan worden toegepast op bestaande machines, die hiermee in feite worden omgetoverd tot intelligente robots. Het besturingssysteem maakt gebruik van computer vision en AI libraries om zelfstandig zijn weg te vinden in een omgeving. BrainOS is specifiek gericht op dynamische omgevingen waarin de positie van objecten continu verandert en voortdurend nieuwe obstakels worden geïntroduceerd. BrainOS verzamelt data over robots in de cloud, waar gegevens kunnen worden vergeleken om onder meer de prestaties van de robots te optimaliseren. 

Flippy

Yahoo Finance meldt daarnaast dat Walmart momenteel testen uitvoert met Flippy, een gerobotiseerde keukenassistent ontwikkeld door de startup Miso Robotics. De robotkok wordt getest in het Culinary Institute and Innovation Center van de winkelketen in Bentonville, Arkansas. Walmart wil de robot inzetten om verschillende producten geautomatiseerd te kunnen frituren in haar delicatessenwinkels. Denk hierbij aan kipnuggets, mozzarella sticks en aardappelpartjes.

In de praktijk plaats een werknemer van Walmart een product op een rek. Flippy identificeert om welk voedsel het gaat, pakt het product op en plaats deze in een frituurmand. Vervolgens frituurt Flippy het product, waarbij de mand regelmatig wordt geschud om een gelijkmatige bereiding zeker te stellen. Na het frituren plaatst de robot de frituurmand in een uitdruiprek, waarna de binnentemperatuur van het voedsel wordt gecontroleerd door een medewerker. Deze medewerker brengt het product vervolgens op smaak met behulp van kruiden, waarna het verkocht kan worden. 

Extra paar handen in de keuken

De robot is dus niet zo zeer bedoeld om werknemers te vervangen, maar vooral om diens werk te vereenvoudigen. Flippy functioneert als een 'extra paar handen' in de keuken, waardoor werknemers meer tijd over hebben om bestellingen van klanten op te nemen en andere gerechten klaar te maken. Daarnaast wil Walmart met Flippy voedselverspilling minimaliseren, de voedselveiligheid vergroten en een consistent eindproduct garanderen. Flippy kan zowel een frituurpan als een grill geautomatiseerd bedienen. Miso Robotics stelt dat de robot specifiek geschikt is voor commerciële toepassingen en een continue uptime van 100.000 uur kan hebben. 

Flippy is niet nieuw. De robot werd eerder ingezet om hamburgers te bakken in een vestiging van CaliBurger in het Amerikaanse Pasadena. Ook heeft de robot eerder in het Dodger Stadium in Los Angeles om kipnuggets en aardappelkroketjes gebakken. 

 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Brain Corp (foto)
Bron: Yahoo Finance
Bron: Miso Robotics

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond