Wetenschappers maken contactlens die kan inzoomen

Leesduur: +/- 1 min
Wetenschappers van de University of California hebben een bijzonder innovatief product ontwikkeld. Ze hebben een contactlens gemaakt die inzoomt als je knippert.

De zachte robotcontactlens is gemaakt door wetenschappers in San Diego. De lens wordt bestuurd door je oogbewegingen en zoomt in als je twee keer knippert. 

De onderzoekers leggen op The New Scientist uit dat het niet uitmaakt hoe goed iemand kan zien. De lens stuurt niet op zicht, maar op elektrische impulsen. "Zelfs als je oog niet kan zien, kun je vaak nog wel je oogbal bewegen, bijvoorbeeld naar boven of beneden. Dit genereert een electrooculographic signaal waarmee de lens bestuurd kan worden.' Als je dus twee keer knippert, worden objecten waar je naar kijkt dichterbij gehaald.

Design

De wetenschappers hebben de elektrische impulsen gemeten en een manier gevonden om de focuslengte van de lens te veranderen. Dankzij de zachte materialen die gebruikt zijn, kan de lens ongeveer 32 procent inzoomen. De focuslengte wordt veranderd door de lens te vervormen. In het experiment werd diëlektrisch elastomeer gebruikt. om de vereiste vervorming te bereiken.

De onderzoekers denken dat de lens gebruikt kan worden voor visuele protheses en verstelbare brillen. In de toekomst hopen ze dat de lens zelfs ingezet kan worden voor bestuurbare robots.

Hier kun je meer lezen over de ontwikkeling van de lens. 

Bron: The New Scientist.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond