Wheeebo - elektrische schotel op water

Leesduur: +/- 2 min.
Het Japanse bedrijf Yanmar is het meest bekend om zijn dieselmotoren en gerobotiseerde landbouwmachines. Daarnaast maakt het bedrijf ook waterscooters voor persoonlijk gebruik. De meest recente aanvulling op het portfolio is de Wheeebo, een soort Segway voor op water.
Wheeebo elektrische schotel als vaartuig

Deze Wheeebo zien we binnenkort over het water vliegen.
Bron: Yanmar

De Wheeebo komt naar verwachting volgend jaar op de markt en ziet eruit als een dikke, ronde schijf die op het water drijft en waar de watersporter op staat. Wanneer het lichaamsgewicht in een bepaalde richting wordt verplaatst, registreren geïntegreerde sensoren deze verandering. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de elektrische aandrijving versnelt, stopt of draait. Yanmar verwijst hiervoor naar een schroef die onder de Wheebo is gemonteerd. Het is alleen niet duidelijk of die schroef in verschillende richtingen kan draaien of wordt aangestuurd door een roer.

Voor de snelheid kan uit twee standen worden gekozen; het regelen ervan verloopt via een afstandbediening De Wheeebo haalt daarbij een gemiddelde wandelsnelheid van 5,5 km/u. Het vermogen hiervoor levert een accupakket van nikkel-waterstof. Het pakket kan een groot aantal keer worden opgeladen maar heeft een lagere energiedichtheid dan die van de bekendere lithium-iontechnologie. Met een volle accu kan circa 60 minuten worden 'ge-wheeebood'.

De Wheeebo is met name ontwikkeld voor gebruik onder rustige vaaromstandigheden in zout of zoet water. Afhankelijk van het gewicht van de gebruiker en het beoogde gebruik kan worden gekozen uit een Wheeebo met een diameter van 140 of 150 cm.

Onderstaande video laat de Wheeebo in actie zien.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond